Toți românii trebuie să știe! Cât de rapid se răspândește, de fapt, bacteria E.coli prezentă în Marea Neagră

Publicat: 19/07/2023 | 16:13
Care sunt șansele răspândirii bacteriei E.coli din Marea Neagră / foto: Pixabay

Turiștii care au mers pe litoralul românesc sau au de gând să-și petreacă vacanța pe nisipul de pe plajele din Constanța sunt din ce în ce mai speriați, după ce a fost găsită prezența bacteriei E.coli în apa Mării Negre. Iată ce spun specialiștii despre riscul de îmbolnăvire cu această infecție și cât de contagioasă este, de fapt.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) vine cu câteva precizări legate de prezența bacteriei E.coli în Marea Neagră. Potrivit specialiștilor, concentrațiile mari de Escherichia coli (E.coli) în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre „denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute”, se arată într-un comunicat de presă emis de INSP.

CITEȘTE ȘI: Ce s-a găsit în Marea Neagră nu s-a mai văzut până acum. Experții consideră că este cel mai mare din lume, iar la nivel mondial sunt destul de rare

Cât de rapid se răspândește bacteria E.coli și cât e de periculoasă

Potrivit specialiștilor, valorile indicatorului microbiologic E.coli au arătat creșteri sporadice, însă, nu au fost constante și nu se încadrează în acea situație „anormală”, ceea ce înseamnă că scăldatul în apele Mării Negre nu va fi interzis.

„În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită.

Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare. Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în ‘situație anormală‘ și nici în situația de ‘poluare pe termen scurt‘, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”, au precizat reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, notează hotnews.ro.

De asemenea, specialiștii recomandă să avem grijă atunci când facem scufundări și să nu consumăm sub nicio formă apa din mare.

 “Evitarea ingestiei apei și scufundărilor cu capul sub apă pentru a preveni pătrunderea apei în nas sau urechi; Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere și efectuarea unui duș după ieșirea din apă;

Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spălarea pe mâini după utilizare; Respectarea normelor generale de igienă. Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizate de producători/distribuitori autorizați”, se mai arată în comunicatul de presă.

Doctorul Adrian Marinescu a explicat faptul că oamenii ar trebui să stea liniștiți, asta pentru că riscul de răspândire al bacteriei E.coli nu este atât de grav.

„Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscul este mic. (..) Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din România înseamnă o monitorizare permanentă“, a explicat medicul Adrian Marinescu în emisiunea  „Proiect de ţară: România“, de la Prima Play.

VEZI ȘI: Terasele groazei de pe Litoral, închise de ANPC. Ce s-a găsit la un control în Mamaia