Toți românii trebuie să știe! Ce se va întâmpla cu prețul alimentelor de bază

Publicat: 22/02/2023 | 13:24

Prețul alimentelor de bază s-ar putea schimba radical! Experții în comerț susțin că prețurile de la raft ar putea să scadă, în perioada următoare. Iată care este motivul.

În contextul unei recolte bogate de grâu, prețurile la alimente ar putea să scadă, spun specialiștii. Cezar Gheorghe, expert și analist în comerțul cerealelor, susține că și prețul la ulei a scăzut, iar asta înseamnă că și pâinea ar putea să se ieftinească, asta pentru că o recoltă bogată de grâu înseamnă o scădere automată a prețului la alimentele de bază.

„Deja se resimte în prețul uleiului la raft pentru că uleiul, deja, a coborât la niveluri acceptabile de 8 lei, 8,5 lei poate 9 lei pe litru. Și acest lucru ar trebui să se reflecte și în prețul pâinii pentru că nu are absolut niciun motiv. Prețul materiei prime a scăzut, prețul gazului a scăzut, energia electrică scade și ea. Sunt de acord că procesatorii stau pe stocuri aprovizionate și durează, este o mișcare de recul de 60-90 de zile, ca să scape de acele stocuri, dar după aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la nicio creștere de prețuri”, a declarat Cezar Gheorghe, pentru Știrile Pro TV. 

Prețul pâinii ar putea scădea în perioada următoare / foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: „Mâncarea săracului” se vinde la prețuri pentru bogați! Câți lei a dat un turist pe o felie de pâine cu untură de porc, într-un restaurant din Cluj)

Fermierii români fac investiții în privința creșterii sectorului agricol

Un alt aspect important este că în România dezvoltă din ce în ce mai mult partea agricolă, asta pentru că fermierii fac investiții în această zonă și fac progrese și în ceea ce privește digitalizarea în acest domeniu.

„Astăzi, putem nomina fermierii români că sunt niște antreprenori, în adevăratul sens al cuvântului, și avem o masă de fermieri foarte puternică, foarte bine capitalizată care în mod efectiv este un garant al securității alimentare a României. În modul efectiv astăzi.

Își calculează foarte bine toate costurile, își estimează rotația culturilor pe niște principii sănătoase de business, își calculează toate costurile și își estimează așa numită marjă operațională pe care trebuie să o extragă. Foarte mulți dintre ei sunt digitalizați și, în modul cel mai spectaculos cu putință, acești fermieri stau în canapea la ei în casă, cu tabletele și supraveghează digital și dozele de la o stropitoare care stropește cu insecticid dacă a mai trecut prin zona aceea. Le oprește automat din tabletă”, a mai adăugat Cezar Gheorghe, conform sursei menționate anterior.