Toți șoferii trebuie să știe! Cât durează, de fapt, până când îți „dispare” alcoolul din organism

Publicat: 02/01/2023 | 17:45
Cât durează până când elimini alcoolul din organism. Sursă foto: Pixabay

În cadrul unei intervenții televizate, un medic a dezvăluit cât timp durează, de fapt, să elimini alcoolul din corp. Pentru cei care beau și vor să urce la volan peste câteva ore, este extrem de important să cunoască aceste informații.

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat faptul că miturile cu privire la remediile care lasă „curat” rezultatul etilotestului sunt total false. Este extrem de important ca un șofer să nu se urce niciodată beat la volan și, mai mult de atât, să știe câte ore durează, de fapt, până când alcoolul este eliminat din corp, în funcție de natura sa.

„Dacă vorbim strict despre ceea ce înseamnă pericolul consumului de alcool la volan, uitați-vă și dumneavoastră că sunt foarte, foarte multe mituri, mai ales de sărbători.

Șoferii încearcă să evite practic depistarea acestor valori importante ale alcoolemiei, fie spălându-se pe dinți, fie folosind guma de mestecat, mestecând scorțișoară, pătrunjel sau acuzând adesea că ar fi ingerat acid acetic, oțet, sub forma unor salate sau murături sau se pune problema unor medicamente care a conține alcool sau bomboanele care ar conține alcool, a spus medicul.

(CITEȘTE ȘI: Trucul care dezgheață rapid parbrizul mașinii. Toți șoferii trebuie să știe asta)

După cât timp te poți urca la volan, dacă ai consumat alcool

Potrivit spuselor medicului, în funcție de tipul băuturii alcoolice, sunt diferite intervale de timp în care te poți urca la volan. De exemplu, pentru un bărbat de 70 de kilograme, calculul este următorul:

  • un litru de vin – între 7 ore și 9 ore;
  • o bere – aproximativ 2 ore;
  • 100 de mililitri de lichior – 3 ore și 10 minute
  • 100 de mililitri de tărie – în aproximativ 4 ore și 10 minute.

Așadar, în funcție de acest calcul, fiecare șofer poate învăța cum să fie responsabil la volan chiar dacă a consumat alcool în ziua respectivă.

(CITEȘTE ȘI: Noul semn de circulație din cauza căruia mulți șoferi primesc amendă. Ce înseamnă, de fapt, și unde este întâlnit)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult