Totul despre vaccinul AstraZeneca

Publicat: 17/02/2021 | 11:31
Totul despre vaccinul AstraZeneca

 

Vaccinul AstraZeneca este utilizat pentru a preveni COVID-19 cauzată de virusul SARSCoV-2. Potrivit prospectului, vaccinul determină sistemul imun să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.

Vaccinul produs de AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană, dupa Pfizer BioNTech și Moderna. Vaccinul AstraZeneca se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca?

Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

VEZI ȘI S-A DESCOPERIT „PROFILUL” PERSOANEI PREDISPUSE LA REACŢII ADVERSE DUPĂ IMUNIZARE, PE BAZA SIMPTOMELOR RAPORTATE DE CEI CARE DEJA AU PRIMIT SERUL 

Cât este de eficient vaccinul AtraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59.5%. Studiile ulterioare au arătat că eficacitatea imunizării creşte între cele două doze. În plus, nicio persoană vaccinată cu AstraZeneca nu a făcut forme grave ale bolii, potrivit declarațiilor făcute de Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică

„Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%. După ambele doze, eficacitatea este de 82.4%. 100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare şi nu au decedat ca urmare a infecţiei cu COVID19”,a explicat, pe Facebook, Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Vaccinul AstraZeneca se adresează persoanelor care fac parte din Etapa a II-a

Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021. 414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

Pentru gestionarea cu eficiență a procesului de vaccinare la nivel național, Comitetul Național de oordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat și transmis personalului specializat Procedura de vaccinare împotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede condițiile și modul de stocare, depozitare, transport și distribuție, cu asigurarea lanțului de frig, monitorizarea reacțiilor, precum și managementul stocurilor și al pierderilor.

Programarea pentru vaccinul AstraZeneca a început în data de 10 februarie și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie, potrivit Grupul de comunicare al CNCAV

CITEȘTE ȘI CE ÎNSEAMNĂ RAPEL? SENSUL MEDICAL AL CUVÂNTULUI ȘI DEFINIȚIILE DIN DICȚIONAR

Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult