Traditii de Inaltarea Domnului! Vezi aici ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta!

De: Cancan
Publicat: 21/05/2015 | 10:08

In primele secole de dupa Hristos, comunitatile crestine sarbatoreau Inaltarea Domnului odata cu Rusaliile, la 50 de zile dupa Paste. Insa, din secolul al IV-lea, Inaltarea Domnului a fost sarbatorita la 40 de zile dupa Paste, iar Rusalii (Inaltarea Sfântului Duh) – la 50 de zile.
Obiceiuri de Inaltarea Domnului

– de Inaltarea Domnului, casele si mormintele sunt Impodobite cu crengi de paltin, scrie crestinortodox.ro;

– la ferestre se pun frunze de leustean;

– se fac pomeni pentru morti, Impartindu-se mai ales pâine calda, brânza, ceapa verde si rachiu;

– sunt marcate vitele si se taie mieii;
In noaptea si ziua de Ispas se efectueaza numeroase obiceiuri si practici magice de aparare: culegerea si sfintirea florilor, frunzelor si ramurilor plantelor apotropaice de alun, nuc, leustean, paltin, lovirea vitelor si oamenilor cu leustean, sunatul din buciume sa nu se prinda farmecele si sa alunge relele, Incingerea peste mijloc (brâu) a fetelor si femeilor cu leustean, Imbunarea spiritelor mortilor cu ofrande bogate, vraji si descântece, scrie traditieialomita.ro.
Ziua de Ispas este hotar pentru diferitele activitati economice: se Incheie semanatul plantelor, In special al porumbului, se urca boii si juncanii la pasunile montane, se Insemneaza mieii prin crestarea urechilor (cu unele variante locale, sarbatoarea este cunoscuta pretutindeni In România).
In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele Intâmplate.
De Ispas, oamenii Isi pun la brâu frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut când s-a Inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.

La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se Ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din vârful cozilor de la vite si se Ingroapa Intr-un furnicar, cu urarea: „Sa dea Dumnezeu sa fie atâtia miei si vitei câte furnici sunt In acest furnicar!”.
Tot In aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul.
Se crede ca cine moare de Ispas ajunge In Rai.
In anumite zone se tin Mosii de Ispas, iar casele si mormintele sunt Impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, Impartindu-se mai ales pâine calda, brânza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii. Este ultima zi In care se mai pot rosi oua. Oamenii se saluta In aceasta zi cu formulele „Hristos s-a Inaltat!” si „Adevarat s-a Inaltat!”.
Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, In grajdurile lui Craciun, boii au fost blânzi si linistiti, dar caii si-au cam dat In petec. Atunci Maica Domnului a zis ca acei cai sa nu fie satui decât In joia din saptamâna a sasea de dupa Pasti , careia i s-a spus si „Pastele Cailor”.
In aceasta zi nu se manancă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al caror miez se aseamana cu crucea. De asemenea, astazi nu este bine sa te certi, sa te speli pe cap ori sa faci curatenie generala.

 


C.B