Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce este interzis să faci pe 7 ianuarie

Publicat: 07/01/2020 | 11:48
De ziua Sfântului Ioan Botezătorul sunte lgate multe tradiții și superstiții

Pe 7 ianuarie, creștinii îl celebrează pe Sfântul Ioan Botezătorul. De această zi sunt legate multe tradiții, obiceiuri și superstiții, Sfântul Ioan Botezătorul fiind unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. 

Ziua de Sfântul Ion sau Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”. Aceasta reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul este una legată de multe tradiții și superstiții populare. Această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. Pe de altă parte, cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.

De Sf Ion nu se stinge candela!Aceasta arde pentru bunăstare în familie.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

În această zi, marcată în aclendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului. Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

Sfântul Ioan Botezătorul. Ce nume se sărbătoresc

Dintre românce, peste 300.000 poartă numele Ioana, şi 140.000 pe cel de Ionela. Peste 11.000 se numesc Nela şi peste 6.000 poartă numele Ionelia. În privinţa bărbaţilor, peste 400.000 poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuţ. Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică.

Citește și: URĂRI DE SFÂNTUL ION. CELE MAI FRUMOASE MESAJE DE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL

Viața Sf Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana.

Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Potrivit învăţăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Așadar, momentul cel mai important din viața Sf Ioan Botezătorul esteîntâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul asistă la prezenţa Duhului Sfânt sub înfăţişarea unui porumbel şi are revelaţia împlinirii profeţiei sale privind venirea adevăratului Mesia.

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului are loc a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie, potrivit obiceiului ca după marile praznice împărăteşti să fie cinstite şi persoanele care au luat parte la respectivul eveniment.