Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci pe 15 august, în ziua de sărbătoare

Publicat: 31/07/2023 | 20:59

Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare creștină a verii. Aceasta se sărbătorește în fiecare an în data de 15 august și este marcată cu cruce roșie în calendar. Pe lângă rânduielile Bisericii, de această zi se leagă și numeroase tradiții și superstiții. Iată ce nu ai voie să faci în ziua de sărbătoare.

Ziua de 15 august aduce în fiecare an sărbătoare Adormirii Maicii Domnului, care marchează trecerea Fecioarei în Împărăția Cerurilor. Conform tradiției, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după ce Iisus Hristos a fost răstignit. Iar la final, Ea a fost înștiințată de către Arhanghelul Gavriil că urmează să plece în lumea celor drepți.

(VEZI ȘI: ÎNCEPE POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI. CE NU ESTE BINE SĂ FACI TIMP DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI!)

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se leagă numeroase tradiții și obiceiuri vechi, pe care înainte oamenii le respectau cu sfințenie, în caz contrat lucruri rele se întâmplau. De exemplu, în această zi tradiția spune că este interzis să îţi tunzi părul şi să îl arunci. De asemenea, este interzis și să mergi înapoi. Iar cei care nu respectă aceste lucruri vor avea parte de o toamnă grea.

Tradiția mai spune că fetele care își doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul. Mai mult, cei care se roagă și țin post negru scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire.

În ziua de sărbătoare mai este interzis și scăldatul în apele râurilor sau dormitul pe prispă. Nici focul nu se aprinde în această zi. În caz contrar, boala și ghinionul se vor abate asupra celor care încalcă regulile.

De asemenea, bărații și femeile nu au voie să se certe. În cazul în care o fac vrajba va rămâne în casă pentru tot anul. În ziua de 15 august mai este interzis să arunci gunoiul, să speli perdelele sau să mături. Toate aceste acțiuni aduc ghinion și năpastă.

(CITEȘTE ȘI: ALTE PATRU ZILE DE VACANȚĂ PENTRU ROMÂNI. E ȘTIREA MOMENTULUI, SE ÎNTÂMPLĂ ÎN PLINĂ VARĂ)

Rugăciune către Maica Domnului

Se mai spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că aceia care au probleme nu trebuie să ezite să spună o rugăciune. Fecioara va asculta și o să vină în ajutorul celor năpăstuiți.

„O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.

Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat.

Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin”, este rugăciunea ce trebuie spună în ziua de sărbătoare.