TRADIŢII şi OBICEIURI de CRĂCIUN. Ce să faci şi ce NU e bine să faci dacă vrei să ai un An Nou prosper

De: Cancan
Publicat: 24/12/2017 | 20:01

TRADIŢII şi OBICEIURI de CRĂCIUN. În rândurile de mai jos v-am pregătit câteva dintre cele mai importante tradiţii din Ajunul Crăciunului şi nu numai.

1. Potrivit tradiţiei populare, în seara de 24 decembrie se împodobeşte bradul.

2. În pomul de Crăciun ar fi bine să punem, spun bătrânii, şi un săculeţ mic, pe care îl umpli cu boabe de fasole alba – acestea simbolizează puritatea sufletului şi îţi vor adduce linişte în Noul An.

3. Dacă în Ajunul Crăciunului ai uitat să faci cadou unei persoane, nu vei avea un an prosper.

4. De asemenea, dacă în Ajunul Crăciunului nu împodobeşti locuinţa cu crenguţe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.

5. Dacă vrei să ai noroc în dragoste tot anul care vine, atunci trebuie să o săruţi sub vâsc în seara de Ajun.

6. Sfinţirea mesei de Ajun şi vestirea Naşterii Domnului este o datină veche îndeplinită de preoţi şi însoţitorii acestuia. În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. E indicat chiar să se ajuneze până se iveşte prima stea de seară, care aminteşte de steaua observată de magii de la Răsărit. Până atunci nu trebuie să se mănânce nimic şi astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc şi va fi mai demn pentru Sfânta Împărtăşanie.

7. Una dintre cele mai respectate tradiţii este aceea cu mărul. În ziua de Ajun, fiecare membru al familiei trebuie să taie câte un măr. Dacă fructul este bun, atunci persoana respective va fi sănătoasă şi norocoasă. Însă, dacă mărul are viermi, se spune că cel care l-a tăiat va fi încercat de boală tot anul care urmează. Dacă mărul este putred, atunci persoana care l-a tăiat va muri, potrivit evz.ro. Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.

8. O superstiţie spune că dacă un bărbat intră primul în casă în ziua de Ajun şi în ziua de Crăciun, familia va fi binecuvântată cu noroc tot anul care urmează.

9. Conform unei superstiţii, în ziua de Ajun nu este permis consumul de rachiu. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol.

10. Cei ce cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua ajunului Crăciunului.

11. Un obicei popular este aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul.

12. Casa nu trebuie măturată în ziua de Ajun, căci aşa se alungă tot norocul.

13. O altă tradiţie este recuperarea tuturor bunurilor împrumutate de-a lungul anului.

14. Un obicei respectat în special la sate este aruncarea boabelor de grâu sau porumb către colindători. Boabele călcate trebuiesc împărţite apoi la păsări, pentru ca acestea să dea ouă din belşug în noul an.

15. Femeia care se ocupă de colacii pentru Crăciun se duce în grădină sau în livadă şi cu mâinile pline de aluat spune: ”măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”. Alte gospodine, după ce dau pâinea în cuptor, nu uită imediat să spună: ”cum e cuptorul, lopata plină de pâine, aşa să fie copacii, pomii plini de poame”, potrivit digi24.ro.

16. În pregătirea Ajunului Crăciunului sunt implicaţi şi copiii de toate vârstele, care, cu mult timp înainte, s-au pregătit pentru a umbla cu colindatul.

17. Dacă primeşti oaspeţii de Crăciun, nu trebuie să laşi femeie sa treaca prima pragul usii, altfel ghinionul se va abate asupra casei tale. Tradiţia spune că dacă primul om intrat în casă de Crăciun este bărbat înseamnă bunăstare în anul viitor.

18. Se spune că de Crăciun nu trebuie să dai cu matura sau să speli rufe.

19. Este de bun augur ca lumanarile aprinse in seara de Craciun ar trebui lasate sa arda pana se sting singure, sa nu le stingem noi.

20. De asemenea, nu e bine nici să dai bani cu împrumut. In caz contrar, nu vei avea parte de bani în anul care vine, dupa cum spun superstitiile.

21. O alta traditie spune ca este bine ca masa de Craciun sa ramana intinsa, sa nu o strangi, ca sa nu atragi ghinionul in casa.

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri şi tradiţii populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât şi la oraşe.