Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce nu e bine să faci mâine, 9 aprilie

Publicat: 08/04/2023 | 20:17
Sărbătoarea Floriilor / foto: Facebook

Credincioșii din toată țara sărbătoresc mâine, 9 aprilie, sărbătoarea Floriilor. Există câteva tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu sfințenie an de an, de către credincioși. Iată câteva dintre ele.

Duminica Floriilor este o sărbătoare importantă pentru creștini, care amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim.

În România, această zi este încărcată de tradiții și obiceiuri care se respectă și în prezent. Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile pe 9 aprilie, iar această zi marchează începutul Săptămânii Patimilor, săptămâna premergătoare Paștelui și una dintre cele mai grele săptămâni de pe parcursul postului.

Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din Postul Paștelui și aduce aminte de momentul fericit în care Iisus a fost întâmpinat de oameni cu ramuri de finic, strigând „Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

CITEȘTE ȘI:TOP 15 cele mai ciudate tradiții și obiceiuri de sărbători, din lume. N-o să-ți vină să crezi ce fac nemții sau ucrainenii în ziua de Crăciun

Credincioșii sărbătoresc mâine, 9 aprilie, sărbătoarea Floriilor / foto: Facebook

Tradiții și obiceiuri de Florii

În ziua de Florii, se respectă tradiția sfințirii ramurilor de salcie, care înlocuiesc ramurile de finic de acum 2000 de ani. Acestea sunt apoi duse acasă și puse la icoane, pentru a-i feri pe cei din casă de boli sau sunt așezate pe morminte la cimitir. De asemenea, în unele zone, fetele nemăritate pun crenguțe de salcie sub pernă pentru a deveni mai frumoase și a se mărita în acel an. În această zi, există dezlegare la pește, iar acest aliment este foarte apreciat de creștini.

O altă superstiție legată de Florii este că nu este bine să te speli pe cap, pentru că se spune că vei albi. Mai mult decât atât, pe masă nu trebuie să se regăsească alimente de dulce, conform Tradiții și Superstiții.

Duminica Floriilor este o sărbătoare semnificativă pentru creștinii ortodocși, marcând un moment important în istoria creștinismului și aducând cu sine tradiții și obiceiuri bogate în simbolism religios și cultural.

VEZI ȘI: Moşii de vară. Ce trebuie să dai astăzi de pomană. Tradiţii și obiceiuri