Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ilie. De ce se aşteaptă oamenii la furtuni violente în această zi

Publicat: 18/07/2020 | 10:00

Sfântul Ilie este sărbătorit de credincioși în fiecare an, pe data de 20 iulie. În popor, se crede că acest sfânt este responsabil cu ploile și oamenii sunt convinși că în această zi au loc furtuni violente, cu tunete și fulgere.

Cine a fost Sfântul Ilie

Data de 20 iulie reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă. Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie, cel care nu a trecut la cele veșnice, ci s-a urcat la cer cu o căruță de foc, trasă de cai. Sfântul Ilie a fost fiu de preot. Tatăl său era preotul Sovac, din Tesvi. În momentul în care sfântul a venit pe lume, tatăl său a văzut cum pruncul a fost învelit în scutece de foc de către mai mulți oameni îmbrăcați în veșminte albe.

În plus, aceștia l-au hrănit pe sfânt cu o flacără. Toată viața Sfântului Ilie s-a rotit în jurul credinței. Acesta a trăit în post și rugăciune și a apărat creștinismul și pe toți cei care credeau în Dumnezeu. Tocmai de aceea a creat o mare secetă în timpul regelui Ahab. Izvoarele au secat, plantele nu mai dădeau roade, iar oamenii și animalele mureau de foame și de sete.

Sfântul Ilie credea că în acest fel, poporul din Israel va deveni din nou credincios. În acest timp, Prorocul, trimis de Dumnezeu, a stat lângă Iordan. Corbii îi aduceau pâine și carne, iar setea și-o potolea cu apă din cascadă. Pe data de 20 iulie, Sfântul Ilie a urcat la cer.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

În popor, se crede că Sfântul Ilie este cel care aduce ploile și păzește recoltele oamenilor. Mai mult, în momentul în care tună sau fulgeră, oamenii cred că Sfântul Ilie se plimbă pe cer în căruța lui de foc și vânează demonii. Bucăți din focul de la căruță cad pe pământ și astfel apar fulgerele, care pot crea incendii.

În locul în care cade fulgerul, se crede că era ascuns un demon. Tunetele apar din cauza vitezei cu care Sfântul Ilie merge cu căruța în căutarea demonilor. Există multe superstiții legate de ziua de 20 iulie. De exemplu, în multe zone de la țară, aceasta este data la care se consumă prima dată nuci și mere.

Se crede că dacă mănânci aceste fructe înainte de Sfântul Ilie, vei atrage grindina asupra gospodăriei. Pentru a fi ferit de tunete și fulgere, este bine să porți salcie la brâu. De asemenea, nimeni nu trebuie să muncească pe 20 iulie. În caz contrar, Sfântul Ilie se va supăra și va trimite fulgere asupra celui ce nu-i respectă ziua.

În această zi, femeile trebuie să meargă cu busuioc la biserică și să-l pună la icoane. Este bine să-ți faci cruce de Sfântul Ilie, pentru că Dumnezeu i-a spus Prorocului să dea cu fulgere în tot, doar în cruce nouă nu. Dacă plouă de Sfântul Ilie, este semn rău. Înseamnă că recolta oamenilor nu va fi deloc bogată anul acesta.

În anumite zone ale țării, femeile merg să culeagă plantele medicinale în această zi. Se crede că astfel, acestea au putere mai mare de vindecare. Sunt și mai multe târguri organizate de Sfântul Ilie. De exemplu, pe Muntele Găina are loc târgul de fete.