Tradiții și obiceiuri de Valentine’s Day! Ce trebuie sa faci pe 14 februarie, atunci când se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților

Publicat: 12/02/2024 | 15:08
Ziua îndrăgostiților se sărbătorește pe 14 februarie/ Sursa foto: Pixabay

Mai este foarte puțin până în data de 14 februarie, atunci când se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților. În plus, dincolo de tema iubirii, data respectivă îi este dedicată și Sfântului Valentin. Românii trebuie să știe ce tradiții și obiceiuri se respectă atunci.

Valentine’s Day, așa cum sărbătoarea este cunoscută la nivel internațional, se sărbătorește în fiecare an, în data de 14 februarie. Această zi este dedicată îndrăgostiților din întreaga lume și mulți aleg să își declare iubirea în diverse moduri. Unii aleg să sărbătoarească, în aceeași zi, și Sfântul Valentin, în jurul căruia s-au născut o mulțime de legende.

Citește și: CÂT COSTĂ SĂ IEI MASA ÎN CAPITALA BULGARIEI COMPARATIV CU BUCUREȘTIUL. PREȚURILE LA RESTAURANTELE DE LUX SUNT MAI MICI

Tradiții și obiceiuri pe 14 februarie, de Sfântul Valentin

Luna februarie este dedicată îndrăgostiților, cu două zile speciale pentru ei, 14 și 24 februarie. Acestea din urmă este denumită Dragobete, ocazie cu care tinerii se duc în păduri să culeagă flori colorate. De asemenea, un alt obicei spune că, în semn de noroc, cei care formează un cuplu trebuie să își spele fața cu zăpadă.

În ceea ce privește Ziua Îndrăgostiților, unii susține că își are originile în perioada romană, în festivalul păgân al Lupercaliilor. Atunci era marcată venirea primăverii, cu ritualuri de fertilitate și găsirea perechii.

Totuși, mulți români asociază data de 14 februarie cu Sfântul Valentin, despre care se spune că a fost un preot din perioada secolului al III-lea. El a trăit la Roma, acolo unde îi căsătorea, în secret, pe tinerii îndrăgostiți. Deși acum nu pare nimic ieșit din comun, la acea vreme împăratul Claudius II a interzis căsătoria bărbaților tineri pentru că cei singuri erau soldați mai buni decât cei cu familii.

Atunci când a descoperit că Sfântul Valentin i-a încălcat porunca, a pus să fie arestat și torturat până renunță la credința lui. Preotul a refuzat și din contră a încercat să-l convertească la creștinism pe împărat, însă nu a reușit. Astfel, în anul 269, a fost decapitat, scrie History.com.

O altă legendă este legată de viața amoroasă a Sfântului Valentin. Potrivit acesteia, înainte de martiriul său, preotul s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius. Tânăra era oarbă, iar el a reușit să îi redea vederea. Totuși, cel care a unit atâtea destine, nu a putut să fie fericit alături de femeia pe care o iubea. Sfântul Valentin a ales să îi lase un mesaj de adio, considerat „primul bilețel de dragoste”, pe care a scris „Al tău Valentin”.

De-a lungul timpului, au luat viață obiceiuri legate și de această sărbătoare. În data de 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, băieții oferă cadou fetelor ciocolată, tradiție care a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, datorită lui Richard Cadbury, fiul celebrului producător de ciocolată John Cadbury.

Citește și: TÂNĂRUL DIN IMAGINE A VRUT SĂ-I FACĂ SOȚIEI O CLATITĂ ÎN FORMĂ DE INIMĂ, DE ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR. IREAL CE A PUTUT SĂ IASĂ