Tradiții și obiceiuri pentru Duminica Floriilor. Ce este bine să faci cu o săptămână înainte de Paște

Publicat: 11/04/2020 | 18:00

Cu o săptămână înainte de Învierea Domnului, creştinii celebrează Floriile sau Duminica Floriilor, o sărbătoare de o deosebită importanţă şi o zi încărcată de tradiţii şi obiceiuri.

Anul acesta, pentru ortodocşi, Floriile pică în data de 12 aprilie, odată cu Paştele catolic. În tradiţia creştină, Floriile marchează ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un măgar. Este, totodată, ultima zi înainte de Săptămâna Patimilor.

Fiind cea mai mare sărbătoare din Postul Paştelui, Duminica Floriilor este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox şi este o zi cu multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din popor.

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Florii

Cea mai cunoscută dintre ele este legată de ramurile de salcie, pe care credincioşii le duceau la sfinţit şi pe care le puneau ulterior la icoane sau la poarta casei. O veche legendă spune că Fecioara Maria, dorind să meargă să-l vadă pe Iisus pe cruce, a dat peste o apă mare, pe care nu a putut să o treacă.

S-a rugat de toate plantele să o ajute, dar doar salcia i-a răspuns şi a ajutat-o să treacă apa. Se spune că Maica Domnului a binecuvântat atunci salcia, şi că aceasta are puteri mari în vreme de necaz.

În alte zone rurale ale ţării, ramurile de salcie sunt puse şi la mormintele celor decedaţi, ca aceştia să ştie că mai este o săptămână până la Paşte. Totodată, alte persoane obişnuiesc să lege aceste ramuri în jurul taliei, pentru a fi mai rezistente la muncile de primăvară ale câmpului.

Ce este bine şi ce nu e bine să faci în Duminica Floriilor

În unele zone din nordul ţării, se obişnuia ca în noaptea de Florii fetele să se spele pe cap cu apă cu busuioc, pentru ca părul lor să fie frumos tot anul. Tot prin nord, în această zi se dădea de pomană celor săraci pâine împletită, sfinţită la biserică.

Din bătrâni se mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte şi că dacă broaştele vor cânta înainte de Duminica Floriilor, vara va fi lungă şi secetoasă.

În această zi de sărbătoare este bine să ştii nu se coase, nu se spală, nu se fac treburi în casă şi nu este bine să te cerţi cu nimeni. Ţine minte că încă suntem în post şi deşi este dezlegare la peşte, nu este dezlegare la carne de pasăre, vită sau pui.