Tradiții și superstiții de moșii de iarnă. Ce trebuie să faci în această zi

Publicat: 24/02/2021 | 18:16

Moșii de iarnă se cinstesc an de an în sâmbăta de dinaintea Lăsatului sec de carne, pentru Postul Mare. Această dată variază în funcție de Sărbătoarea Paștelui, sărbătoare cu dată schimbătoare în calendar. Moșii de iarnă, Pomenirea morților sau Sâmbăta piftiilor este o zi dedicată celor trecuți în neființă, o zi în care în toate bisericile din România se oficiază slujbe și se împart bucate pentru sufletul acestora.

Anul acesta, Moșii de iarnă se prăznuiesc la începutul lunii martie, mai exact pe 6 martie, atunci când Biserica Ortodoxă face prăznuirea celor adormiți. Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazar, înainte de Săptămâna Mare. Astfel, ziua de sâmbătă devine o zi dedicată pomenirii morților. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei adormiți cu trupul.

Tradiții și superstiții de moșii de iarnă

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de sâmbătă, în ziua Moșilor de iarnă, creștinii aduc la biserică colivă, vin și prescuri. Acestea vor fi sfințite și apoi împărțite pentru sufletul celor plecați din această lume. De asemenea se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani.

Moșii de iarnă se mai numesc popular și Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, deoarece în această zi se mănâncă și se împart piftii pentru sufletele celor trecuți în neființă. Piftiile se dau de pomană cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului.

Conform tradiției această zi trebuie cinstită cum se cuvine, altfel riști să înnebunești sau să tremuri asemenea unei piftii. De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana data.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării se spune că în această zi sufletele morților vin pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătita pentru ca spiritele să îi ocolească.