Tradiții și superstiții de Paște. Ce nu e bine să faci deloc în Vinerea Mare

Publicat: 17/04/2020 | 07:42
Traditii si superstitii Vinerea Mare

Vinerea Mare, cunoscută şi ca Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, este cea mai tristă zi a creştinătăţii, momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Este, totodată, o zi încărcată de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii populare.

Ce înseamnă Vinerea Mare din punct de vedere religios

Vinerea Mare este zi de post negru şi una dintre cele trei zile din cursul anului în care nu se săvârşeşte liturghia. În această zi, în biserică se scoate Sfântul Epitaf, pe sub care trec toţi cei veniţi la biserică, iar seara se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, ultima denie până la Paşte.

După ce este purtat în cadrul procesiunii din jurul lăcaşului de cult. Sfântul Epitaf se pune pe altar, unde rămâne până la Înălţarea Domnului. Conform tradiţiei ortodoxe, punerea pe Sfânta Masă a acestuia este simbolistica punerii Mântuitorului în mormânt.

După terminarea deniei, femeile mergeau la cimitir, unde aprindeau lumânări şi îşi plângeau morţii, la fel cum Fecioara Maria şi-a plâns fiul care a fost răstignit pe cruce.

Ce este bine şi ce nu e bine să faci în Vinerea Mare

Vinerea Patimilor este o zi bogată în tradiţii şi superstiţii din străbuni. Se spune că dacă astăzi plouă, anul va fi roditor, iar dacă nu, va fi un an destul de greu din punct de vedere al recoltelor. În această zi, mai există obiceiul de a se tămâia casa şi gospodăria în zorii zilei, pentru ca ograda să fie ferită de rele.

În Vinerea Mare nu se fac munci ale câmpului şi nici nu se spală, nu se coase şi nu se face curăţenie în gospodărie. Totodată, este interzis să mănânci urzici şi mâncăruri cu oţet, pentru că Iisus a fost bătut cu urzici şi i s-a dat oţet să bea, atunci când a cerut apă pe cruce.

În tradiţia populară, Vinerea Mare se mai numeşte şi Vinerea Seacă şi se spune că nimic din ce este semănat astăzi nu va da rod.

De asemenea, în mai multe zone ale ţării există obiceiul de a nu te tunde în această zi. Se crede că cei care îşi taie părul azi ar putea fi loviţi de o nenorocire, cum ar fi decesul unei rude.

O altă superstiţie din popor mai spune că cei care se vor scufunda de trei ori în apă rece în Vinerea Patimilor, vor fi feriţi de boli pentru tot restul anului.