Tradiții și superstiții de Sânziene (Drăgaica)

Publicat: 22/06/2018 | 12:28
n fiecare an, între 23-24 iunie, în popor este sărbătorită Noaptea de Sânziene. Oamenii respectă numeroase tradiții și superstiții de Sânziene

În fiecare an, între 23-24 iunie, în popor este sărbătorită Noaptea de Sânziene. Oamenii respectă numeroase tradiții și superstiții de Sânziene, sărbătoare cunoscută și sub numele de Drăgaica. Conform tradiției populare, în această zi se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cea pământeană.

Creștinii din România sărbătoresc pe 24 iunie Sânzinele și păstrează numeroase tradiții și superstiții încă din cele mai vechi timpuri. În popor, se crede că noaptea care precedă ziua de Sânzine este una magică în care toate minunile sunt posibile. În această noapte, forțele binelui cât și cele ale răului ating apogeul.

Tradiții și superstiții de Sânziene – ce este bine să faci

Tradiții su superstiții de Sânziene: Fetele culeg flori și își fac coronițe
Foto: adevarul.ro

Creștinii din România păstrează mare parte din cunoscutele tradiții și superstiții de Sânziene. În Moldova, credincioșii se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, sperând că acesta îi va proteja și scăpa de necazuri, suferințe și boli. Conform tradiției populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie se deschid cerurile, iar Sânzienele încep să danseze. (CITEȘTE ȘI Cele mai bizare superstitii din lume!)

Potrivit legendelor, Sânzinele sunt niște ființe extraordinar de frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri, relatează calendarulortodox.ro. Ele se prind în horă și dansează și le dau florilor și buruienilor întrebuințări deosebite. Plantele devin leac și ajută oamenii să scape de boli, potrivit tradițiilor. În regiunile în care se sărbătoresc Sânzienele, oamenii cred că este bine ca fetele mari să culeagă flori de pe câmp, pe care să le împletească în cununi. Fetele aruncă coronițele peste case, iar dacă acestea se lovesc sau ajung să se agațe de horn, înseamnă că urmează o cununie. (VEZI AICI Pentru studenti sunt de aur! Superstitiile care te ajuta sa iei note bune)

De Sânziene se alege Drăgaica

Tradiții și superstiții de Sânziene: Fetele dansează în horă la răscruce de drumuri
Foto: Antena 1

Fetele din sate se întâlnesc la răscruce de drumuri unde formează o horă. Tot în această zi se alege Drăgaica, dintr-un grup de fete. Aleasa trebuie să fie cea mai cuminte și cea  mai frumoasă. De asemenea, în zorii zilei de 24 iunie, băieții se adună și bat satele în lung și în lat cu flori de sânzine la pălării.  Dacă o fată va arunca un buchet de flori cules de Sânziene pe ușă sau pe fereastră, se spune că își va găsi ursitul în acel an. În unele regiuni din România, superstițiile de Sânziene spun că fetele trebuie să-și pună buchetul de flori sub pernă, pentru a-și visa ursitul. (CITEȘTE ȘI Superstitii despre cununii. Vezi ce sa nu faci daca vrei sa te mariti)

Pentru a alunga spiritele rele, oamenii de la sate aprind focuri peste care aruncă substanțe foarte puternic mirositoare. Se buciumă și se strigă în jurul focurilor de tabără, pentru a ține la distanță spiritele malefice.

În noaptea de Sânziene animalele vorbesc între ele

În noaptea de Sânziene, ca și în noaptea de Crăciun, tradițiile și superstițiile spun că animalele pot sta de vorbă. Cine le pândește, le poate înțelege graiul, conform legendelor. Tot în această noapte se spune că răsare în mod magic floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege, înfruntând duhurile care o păzesc. El va putea citi gândurile oamenilor și va descoperi comori ascunse.

Tradiții și superstiții de Sânziene – ce NU este bine să faci

Tradiții și superstiții de Sânziene: Se spune că cine nu le sărbătorește corect, va fi aspru pedepsit
Foto: pixabay.com

Superstițiile spun că persoanele care nu sărbătoresc corespunzător această zi le supără pe Sânziene. Ele se vor răzbuna pe femeile care nu le sărbătoresc, pocindu-le gura. Nici bărbații nu scapă de furia Sânzienelor, spun superstițiile. Cei care au jurat strâmb sau au făcut fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare. Superstițiile spun că dacă nu se mai aude cucul în această zi, vara va fi una secetoasă. De aceea, sărbătoarea de Sânziene mai este numită și Amuțitul Cucului.

Cu toate că există multe superstiții legate de această sărbătoare, Sânzienel sunt entități ale aerului. Ele sunt transparente, pure și nobile și spre deosebire de alte personaje mitice, ca Ielele și Rusaliile, Sânzinele (Drăgaicele) sunt binevoitoare omului. Ele aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor și animalelor. Sânzinele nu uită nici de flori, cărora le dau un miros frumos și puteri tainice. Se spune că Sânzienele tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor și apără lanurile de furia naturii. Sânzienel există în folclorul tuturor popoarelor, nu numai în Europa. (AFLĂ AICI Ce superstitii si credinte existau in urma cu un secol! )

 

Angie Voicu