Trei scenarii care ar putea opri pandemia de coronavirus

De: T.S
Publicat: 21/03/2020 | 14:37

Britanicii susțin, într-o analiză publicată de BBC, că în cazul pandemiei de coronavirus carantina totală nu este sustenabilă pe termen lung pentru că efectele economice și sociale ar fi catastrofale.

Potrivit publicației mai sus menționate, statele afectate au nevoie, de fapt, de o „cale de ieșire” din strategia actuală, pentru a ridica restricțiile și a reveni la stilul de viață normal. „Nicio țară nu are o strategie de ieșire din criză”.

Cele trei scenarii

Oamenii de știință sunt de părere că există în prezent trei scenarii care pot duce la oprirea pandemiei. Dintre acestea cel mai optimist prevede comercializarea peste 12 sau 18 luni. În prezent,  primul vaccin experimental împotriva Covid-19 în SUA a fost testat în această săptămână pe oameni.

Al doilea scenariu implică dezvoltarea imunității. Populație se va infecta cu virusul și se va imuniza, astfel încât economia va continua să funcționeze. Imunizarea unei părți importante a populație poate dura cel puțin doi ani.

Cel de-a treilea scenariu presupune păstrarea unor restricţii parţiale, precum cele din prezent, dar şi introducerea testării intensive, urmată de izolarea imediată a celor bolnavi. „Am încercat deja să identificăm şi să izolăm rapid bolnavii, dar se pare că nu a funţionat”, mai spune profesorul Woolhouse.

Măsurile Guvernului de la Londra

Spre deosebire de alte state europene afectate de coronavirus, britanicii au refuzat să închidă școlile și grădinițele, lăsând libere chiar și evenimente care însumează mii de persoane. Ideea autorităților a fost că o mare parte din populație se va infecta cu virusul și se va imuniza, astfel încât economia britanică va continua să funcționeze.

Concret, strategia premierului Boris Johnson a implicat ca un număr cât mai mare de cetățeni britanici vor lua boala, pentru ca mai apoi, populația să se imunizeze.

Ulterior, Johnson a renunțat la strategia imunității şi a ordonat persoanelor vulnerabile să se izoleze timp de 12 săptămâni, intensificând lupta cu epidemia de coronavirus care se îndreaptă spre perioada de vârf.

Cum se face imunizarea 

Imunizarea unei părți importante a populației nu poate fi realizată în mai puțin de doi ani, susține profesorul Neil Ferguson de la Colegiul Imperial din Londra.

Chiar și în acest caz, nu se știe dacă imunizarea va fi de ajuns, pentru că alte tipuri de coronavirus, în afară de Covid-19, revin de mai multe ori în decursul vieții pentru mulți pacienți.

Consilierul britanic pe probleme de sănătate, profesorul Chris Whitty, a precizat că pe termen lung, cea mai bună soluție este găsirea unui vaccin: „Sperăm să se întâmple cât mai curând posibil. La nivel global, știința va veni cu soluții”.