Tribunalul Iași a decis că este ilegală închiderea școlilor. Hotărârea nu este definitivă

Publicat: 19/11/2020 | 17:52

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iaşi, prin care cursurile școlare față în față au fost suspendate în municipiul Iași, este considerate ilegală. Tribunalul Iași a hotărât, printr-un demers inițiat de Asociația Școlilor Particulare, că elevii pot merge la școală să învețe.

Hotărârea nr. 76 stabilea ca elevii din municipiu să susțină cursurile doar online iar Asociaţia a cerut anularea articolelor care prevăd suspendarea activităților didactice față în față în unitățile de învățământ, scrie Ziarul de Iaşi.

Tribunalul Iași, Secția II Civilă – Contencios Administrativ și Fiscal, a admis cererea de anulare a articolelor 8 și 9 din hotărâre.

„Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre. Respinge cererea de suspendare a executării art. 8 şi 9 din Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, ce se depune la Tribunalul Iaşi, în termen de 5 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de suspendare, respectiv de 15 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de anulare”, se spune în minuta instanţei, conform sursei citate.

CITEȘTE ȘI: Daniel Buzdugan, revoltat de închiderea școlilor. „Copiii nu mai au dreptul la educație”

Hotărârea nu este definitivă

Ulterior hotărârii CJSU atacate în instanţă, a fost emis un ordin de ministru prin care cursurile față în față au fost suspendate în toată țara, începând din 9 noiembrie, ceea ce nu face decizia instanței definitivă.

Mai mult, Asociația Școlilor Particulare a anunțat joi că în 25 noiembrie va avea loc primul termen în procesul în care a solicitat anularea prevederilor ordinului de ministru și a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Înțelegem să contribuim la ameliorarea situației epidemiologice din țara noastră, înțelegem că măsura suspendării cursurilor față în față este o măsură care este necesară în anumite situații dar nu înțelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădinițe, din clasele primare mici și din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la școală. Poate școlile din zonele în care incidența este scăzută ar fi putut funcționa. Poate pe viitor vom reuși să punem educația acolo unde este locul ei în societatea românească”, afirmă Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare, într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI: Tudor Chirilă cere închiderea bisericilor, după ce au fost închise teatrele din pricina coronavirusului

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult