Fanii nu-i pot aduce omagiul marelui actor. Care a fost ultima dorință a maestrului Ion Caramitru

Publicat: 06/09/2021 | 11:55

Trupul neînsuflețit al maestrului Ion Caramitru nu a fost depus la Teatrul Național București, așa cum apropiații, dar și oamenii care l-au iubit pe marele actor, se așteptau! A fost chiar dorința lui Caramitru. A vrut discreție, astfel că sicriul va ajunge la o biserică din Capitală.

La TNB a fost depus doar portretul îndoliat al lui Ion Caramitru, iar foști colegi de breaslă, între care Marian Rîlea, au aprins o lumânare sau au lăsat o floare.

Altfel, marele actor Ion Caramitru va fi înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artișților. „Locul lui este aici. Nu știm exact ziua, cert este că va fi înmormântat la Bellu. Nu se știe deocamdată nici poziția exactă, dar va fi pe Aleea Artiștilor”, au precizat surse din cadrul Administrației Cimitirelor pentru Gândul.

Vestea că Ion Caramitru a murit a căzut ca un trăsnet, duminică, peste întreaga Românie. Maestrul avea 79 de ani și era internat la Spitalul Ellias de la începutul lunii august. Un stafilococ foarte rezistent la antibiotice i-ar fi cauzat moartea actorului, după o luptă de aproape trei săptămâni. Deși medicii i-au aplicat toate tratamentele posibile, Caramitru ar fi intrat în insuficiență multiplă de organe și a decedat.

Actorul Ion Caramitru, fost manager al Teatrului Național București din 2005, a murit

Cine a fost Ion Caramitru

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942, la București, și conducea Teatrul Național București (TNB) din anul 2005. A fost președinte al UNITER din 1990, iar între 1996 și 2000 a fost ministru al Culturii.

A jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Radu Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987).

(CITEȘTE ȘI: CUI ÎI VA RĂMÂNE AVEREA LUI ION CARAMITRU? CINE VA MOŞTENI BANII CELUI MAI BOGAT ACTOR ROMÂN. AVEM TESTAMENTUL)

Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în Kafka, Tatevski în Citizen X (1995), Zozimov în Mission: Impossible (1996), contele Fontana în Amen. (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în Adam & Paul (2004).

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, Ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

(NU RATA: MESAJUL FAMILIEI REGALE A ROMÂNIEI DUPĂ MOARTEA LUI ION CARAMITRU „A FOST UN DEVOTAT ȘI CURAJOS”)

În mai 2005, el a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult