Tulpina indiană a fost depistată până acum în cel puțin 17 țări. Anunțul a fost făcut de OMS

Publicat: 28/04/2021 | 19:26

Tulpina indiană de Covid-19 a fost depistată până acum în cel puțin 17 țări, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Tulpina indiană a suferit, până acum, două mutații. Noua variantă, însă, este mult mai agresivă și contagioasă.  Noua variantă a virususlui ucigaș a fost semnalată și în ţări europene precum Belgia, Elveţia, Grecia sau Italia.

Pentru a ajuta la remedierea situației disperate din India, mai multe state au anunțat că vor trimite ajutoare cu produse medicale.

„Am vorbit îndelung cu Modi, primul ministru indian. Trimitem imediat o serie întreagă de ajutoare de care are nevoie, inclusiv Remdesivir și alte medicamente care sunt absolut necesare în această situație și ajută la recuperare. În al doilea rând, trimitem piese de schimb și echipamente pentru liniile de producție pe care le au, pentru a produce acolo vaccinuri anti Covid”, a  declarat Joe Biden.

Cu o medie de circa 300.000 de îmbolnăviri pe zi din cauza coronavirusului, înregistrată în ultima săptămână și o gravă criză a sistemului sanitar, India se apropie de recordurile de decese înregistrate în pandemie de Statele Unite, Brazilia și Mexic.

Tulpina indiană este mult mai agresivă și mult mai contagioasă, precizează Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, mutațiile fac ca virusul să fie mai rezistent în fața vaccinurilor anti-COVID.

”Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.

Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie”,a  spus și Valeriu Gheorghiță.