Turiștii care vor merge în Grecia la anul riscă să găsească o țară total diferită! Fenomenul care îi pune pe gânduri pe experți

Publicat: 30/09/2023 | 14:28
Fenomene extreme în Grecia / sursă foto: colaj Pixabay

Grecia trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Ultimele fenomene meteorologice și-au pus amprenta asupra țării, mai ales furtuna Daniel, care a avut loc la începutul lunii septembrie. Vegetația a fost grav afectată, iar și animalele. 

Furtuna a distrus pomi fructiferi, recolta de porumb, dar și cea de bumbac. Peste 200.000 de animale și păsări au pierit. Ca urmare, ce se va alege de o destinație atât de vizitată de turiști din întreaga lume? Cel mai probabil, realitatea va fi cu totul alta. Reparații vor fi, dar ar costa aproximativ 5 miliarde de euro, dar natura nu se va vindeca atât de repede.

„Cel mai rău scenariu este că avem o mișcare masivă a populației de pe uscat către marile orașe. Socotesc că, dacă prevalează cel mai rău scenariu, atunci costul, costul direct și imediat pentru economia greacă, ar fi ceva în jur de 4 sau 5 miliarde de euro. Iar costul pe termen lung ar fi de trei ori mai mare”, a spus profesorul Kintzios.

Grecia, afectată de fenomenele extreme

Câmpia Thessalia, una dintre cele mai importante zone agricole ale țării, a fost grav afectată. Locuitorii au fugit pentru a-și salva viața și au rămas fără munca agonisită. N-au primit niciun ajutor de la stat. Multe persoane au și murit, din cauza unui incendiu care a avut loc acolo.

Și în Lefki, Thanassis Thodos, pagubele sunt majore. Mai bine de 500 de copaci au fost distruși. Copiii s-au infectat din vina bacteriilor, la fel și vegetația.

(CITEȘTE ȘI: Prăpăd în Grecia! Autoritățile au emis cod roșu pentru ciclonul Daniel. Atenționarea transmisă de MAE pentru români, în zilele de miercuri și joi, 6 și 7 septembrie 2023)

Analiză tristă asupra situației

Amintim faptul că Thessalia este una dintre cele mai prolifice zone din Grecia deoarece dădea mai bine de 20% din producția totală a țării, mai ales pentru bumbac, material atât de important. În acest context, Spiros Kintzios, rectorul Universității Agricole din Grecia, a declarat:

„Avem acum pagube la infrastructura de locuințe, dar și la serviciile municipalității, drumuri, școli, unități de sănătate primară și așa mai departe. Dacă nu reușim să le refacem cât mai repede, atunci avem problema că oamenii vor trebui să se ducă în altă parte să locuiască”.

Ce se va alege de Grecia? Întrebarea rămâne, cel puțin pentru moment, fără răspuns. Cel puțin Thassos și Halkidiki, zone atât de frecventate de români, nu au probleme majore.

(CITEȘTE ȘI: Situație halucinantă în barurile din Grecia. Ce beau turiștii români care comandau alcool)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult