UE bagă spaima în români cu această interdicție. A fost stabilită data la care vor dispărea centralele termice pe gaz

Publicat: 17/12/2023 | 16:14
Centrala termică/ sursă foto: Mathaus

Anunț important pentru români! Centralele termice pe gaz natural urmează să fie interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut public într-un comunicat al Consiliul Europei și Parlamentul European. A fost stabilită data la care vor dispărea centralele termice pe gaz. 

Astfel, conform noilor reglementări europene, cea mai mare parte a centralelor de apartament urmează să fie interzise. Noile directive privind eficiența energetică oferă un timp de 2 ani statelor membre UE pentru trecerea și implementarea noilor măsuri.

Citește și: LA CE TEMPERATURĂ TREBUIE SĂ ŢII CENTRALA TERMICĂ ÎN CASĂ? E UTIL PENTRU CONSUM, DAR ŞI PENTRU SĂNĂTATE

Centralele termice pe gaz, interzise în România

În urma implementărilor noilor măsuri, statele membre UE vor adopta măsuri  specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire. În cele din urmă, până în anul 2040, se vor elimina complet centralele pe bază de combustibili fosili – cărbune, gaz sau gaze naturale. Conform statisticilor obținute de European Academies Science Advisory Council, în România există aproape 3 milioane de locuințe care dețin centrale termice pe gaz. Germania se află în topul clasamentului cu 20 de milioane. În Uniunea Europeană există un total de 65 de milioane de locuințe care sunt încălzite cu ajutorul centralelor termice.

”Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se precizează într-un comunicat al Uniunii.

Totodată, subvențiile pentru instalarea cazanelor alimentate cu combustibili fosili nu vor mai fi permise începând de la 1 ianuarie 2025, ca parte a acordului politic privind performanța energetică a clădirilor. Hotărârile vor fi luate individual de către fiecare stat membru și vor avea posibilitatea să adopte propriile decizii de reducere a consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale – cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2025.

Citește și: TOȚI ROMÂNII TREBUIE SĂ ȘTIE! CUM POȚI SĂ PLĂTEȘTI MAI PUȚIN LA FACTURA DE GAZE DACĂ AI CENTRALĂ TERMICĂ

 

Sursă foto: Mathaus.ro