UE le dă lovitura românilor cu centrale de apartament pe gaz. Când ar putea fi interzise în țările uniunii

Publicat: 22/08/2023 | 09:14
Ce se întâmplă cu centralele pe gaz din apartamente

Anul acesta, s-a adus în discuție interzicerea centralelor de apartament pe gaz. Mai cu seamă, este vorba despre un proiect propus la nivelul UE prin care se dorește, treptat, să fie eliminate centralele pe combustibili fosili din clădiri. De altfel, proiectul are în vedere înăsprirea cerințelor naționale pentru înlocuirea acestora. Cât despre România, acestea ar putea fi interzise din anul 2029. Iată mai jos, în articol, detalii referitoare la speța acestor centrale de apartament pe gaz, ce are la bază proiectul european și când ar putea fi interzise în țările uniunii.

Există un proiect de revizuire a Regulamentului 813/2013/EU care prevede aspecte importante legate de utilizarea acestor centrale de apartament pe gaz. Mai cu seamă, în condițiile în care proiectul nu va fi modificat, sunt prevăzute standarde tehnice de producție stricte prin care se exclude vânzarea acestor tipuri de centrale. De altfel, pe listă se regăsește și o interdicție vizavi de vânzarea centralelor care funcționează cu gaze regenerabile.

Vezi și TRUCUL UTIL CARE ÎȚI SCADE FACTURA LA GAZ! CUM TREBUIE SETATĂ CENTRALA

Utilizarea de centrale de apartament pe gaz – când ar putea fi interzisă în statele europene?

În data de 27 aprilie, s-a întrunit Forumul de Consultare al Comisiei Europene. Atunci, în discuțiile purtate de oficiali, s-ar fi prevăzut și stabilirea pragului minim de eficiență la 115% pentru centrale. La nivelul Uniunii Europene, potrivit modificării directivei actuale Ecodesign, există posibilitatea, începând cu data de 1 ianuarie 2029, să fie interzisă utilizarea centralelor de apartament pe gaz. Prin intermediul pachetului „RePowerEU”, se dorește ca statele membre să fie încurajate să impună restricții în privința utilizării centralelor de apartament care funcționează pe combustibili fosili. De altfel, executivul UE luase în calcul, la momentul acela, să se renunțe la utilizarea cazanelor pe gaz și să fie introduse noi limite de proiectare ecologică. La momentul actual, 8 țări europene au îmbrățișat procesul de interzicere a acestor centrale de apartament pe gaz. Totuși, proiectul respectiv a generat și un val de proteste din partea mai multor state, pe listă aflându-se Italia sau România, arată ziarulromanesc.at.

Vezi și LOVITURĂ GREA PENTRU ROMÂNII CARE AU ARAGAZE CLASICE. CE S-AR PUTEA ÎNTÂMPLA CU ACESTE ELECTROCASNICE

Deciziile luate de 8 state europene și numărul de locuințe din România încălzite prin sistem centralizat

Cele 8 țări care au luat decizii față de utilizarea acestor centrale de apartament pe gaz:

  • În anul 2013, oficialii din Danemarca au interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale.
  • În Norvegia, în anul 2017, oficialii au interzis ca noile imobile să fie racordate la rețeaua de gaze naturale. Aceeași decizie a fost luată și de Olanda, însă începând cu anul 2018.
  • În Franța, pentru a fi reduse emisiile de CO2, începând cu anul 2022 s-a interzis montarea centralelor pe gaz și produse petroliere.
  • În Germania, oficialii au decis, începând cu anul 2024, ca 64% din energia utilizată să vină din sursă regenerabilă. Iar din anul 2022, a fost interzisă montarea centralelor pe gaz.
  • În Austria, începând cu anul viitor, centralele termice vechi nu vor mai fi reparate.
  • În Belgia, din anul 2025, oamenii nu își vor mai putea monta centrale de apartament care utilizează combustibili fosili.
  • În Marea Britanie, din anul 2025, oficialii au luat aceeași decizie precum în cazul Belgiei.

La momentul actual, în România există în jur de 8,5 milioane de locuințe. Locuite sunt în jur de 7.5 milioane, potrivit unui document emis de Ministerul Energiei. O treime din locuințe sunt racordate la gaze naturale. La sistemele centralizate sunt racordate 1.2 milioane de locuințe. În mediul rural, se utilizează lemne și cărbune pentru încălzire (combustibil solid). Unele dintre locuințe sunt încălzite cu păcură, motorină sau GPL (combustibili lichizi) sau prin intermediul energiei electrice.