Ultima descoperire a cercetatorilor din medicina! Bolile grave sunt generate de inflamatii! Testul care te avertizeaza!

De: Cancan
Publicat: 07/09/2015 | 12:12

Punctul de plecare al oricarei boli este inflamatia, considera oamenii de stiinta. Ce nu au luat in calcul pana acum este implicarea sistemului imunitar al organismului, astfel ca de abia acuma savantii au inteles ca un sistem imunitar scazut favorizeaza aparitia inflamatiei, la nivelul oricarui organ sau tesut, si care va evolua intr-o afectiune. Mai mult, acum se considera ca inflamatiile reprezinta chiar o functie a sistemului imunitar, reprezentand capacitatea organismului de a se reface singur.

Umflaturile, inflamatiile genereaza local si sensibilitate, inrosire si pot genera rani, dar acesta este un raspuns normal al organismului atunci cand un tesut este bolnav sau exista o infectie in corp. Daca inflamatiile sunt considerate in prezent o functie a sistemului imunitar, o evolutie incontrolabila sau transformarea acestora in boala reprezinta complicatii.
Mai exact, exista situatii cand procesul inflamator este dat peste cap din pricina unei imunitati deficitare. In aceste situatii, inflamatiile nu dispar nici macar dupa ce infectia sau boala a trecut, aceasta ducand la o inflamatie cronica.

 

Inflamatiile genereaza bolile autoimune

Practic, sistemul imunitar ramane in alerta si incepe sa fie agresiv fata de tesuturile sanatoase, confundandu-le cu cele infestate. Acestea sunt bolile autoimune, care sunt in crestere de ceva timp. Exista mai multe tipuri de boli autoimune si de abia acum s-a facut legatura intre inflamatii si bolile autoimune, in categoria acestora intrand alergiile, astmul, diabetul, bolile de inima, arteroscleroza, infarctul si inflamatiile cronice.Atunci cand sistemul imunitar functioneaza bine, acesta „raspunde” imediat atunci cand apare vreo infectie sau vreo rana, trimitand substante chimice si celule specializate sa infrunte aceasta situatie si sa vindece trupul. In momentul in care sistemul imunitar nu functioneaza corect, acesta incepe sa-si atace propriile tesuturi sanatoase, punand in pericol siguranta trupului. De fapt, semnalele pe care le primeste sistemul devin contradictorii, tocmai de aceea acesta reactioneaza ca si cand s-ar afla in criza, chiar daca boala a disparut.
 

Inflamatia cronica poate genera boli de inima

Cercetatorii devin din ce in mai siguri ca in spatele tuturor bolilor cronice se afla, de fapt, o inflamatie cronica. Se pare ca, orice factor care promoveaza o anume boala, de fapt declanseaza inflamatia care incepe sa-si faca simtita prezenta prin diversele simptome aparute. Descoperirea inflamatiei cronice a revolutionat medicina conventionala
Spre exemplu, exista factori in cazul bolilor de inima care cauzeaza inflamatia, prezenta in cazul multor boli cronice, fapt necunoscut pana recent. Medicii au gasit similitudini intre bolile de inima, cele ale plamanilor sau cele ale rinichilor, toate cauzate de inflamatii. Toate acestea sunt cauzate de inflamatii, iar asemanarile dintre ele sunt uluitoare. Inainte de aceasta descoperire, sistemul imunitar si inflamatiile cronice nu au fost niciodata relationate cu bolile de inima.

Testul de sange care descopera afectiunile grave

Exista un test, recunoscut pana si de medicina conventionala, care poate prezice si preveni aceste afectiuni. Este vorba de Proteina C reactiva (este o proteina folosita in diagnosticarea multor boli, fiind unul din indicatorii analizati si urmariti in evolutia bolii) considerata un produs al inflamatiei, iar nivelul acesteia din sange poate fi masurat, aratand nivelul de inflamare din organism.
Au fost realizate mai multe studii care arata legatura dintre bolile cardiovasculare si nivelul PCR (proteina C reactiva), iar un test denumit „analiza super senzitiva a PCR” a fost lansat recent. Acest test a fost folosit de medici pentru a prezice riscul de a face boli cardiovasculare, de a face un infarct sau stop cardiac, etc, in cazul persoanelor predispuse la acest gen de boli.
Acest test nu este costisitor, tocmai de aceea nu este deloc o idee rea efectuarea acestuia pentru masurarea globala a nivelului de inflamare a tesuturilor din corp. O valoare mai mica de 1.0 mg/L arata un risc scazut de a face boli cardiovasculare. Intre 1.0 si 3.0 mg/L, arata un risc moderat de a dezvolta astfel de boli.
 

(M.N.)