Ultima oră! A fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național. Ministerul Sănătății a făcut anunțul oficial marți seara, 5 decembrie 2023

Publicat: 05/12/2023 | 22:15
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Ministerul Sănătății a declarat, în cursul serii de marți, 5 decembrie 2023, epidemie de rujeolă la nivel național. Reprezentanții din Sănătate au transmis un comunicat, pe site-ul oficial, precizând că, până la momentul actual au fost depistate aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe din România. Detaliile se află mai jos, în articol. 

În cursul serii de marți, 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat prin care informează populația că a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național. Potrivit informațiilor, există un număr ridicat de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați.

Vezi și UN MEDIC DE LA SPITALUL VICTOR BABEȘ A FĂCUT ANUNȚUL DESPRE COVID ȘI GRIPĂ! ”VOM AVEA UN VACCIN COMUN!”

Ministerul Sănătății: aproape 2.000 de cazuri au fost înregistrate, la nivel național

Aproape 2.000 de cazuri au fost înregistrate la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, la nivelul întregii țări, pentru a putea face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni. Totodată, există în vedere și recuperarea celor nevaccinați sau a celor care nu au schema completă de vaccinare.

Va fi derulată o campanie de informare a părinților, în acest sens.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății, pe site-ul oficial.

Cazurile au început să crească din luna septembrie, iar medicii s-au arătat îngrijorați

Încă din luna septembrie, din ce în ce mai mulți copii au început să se îmbolnăvească de rujeolă. La momentul acela, unii dintre medici se temeau că o nouă epidemie ar putea fi declanșată în România. Aspect care s-a și întâmplat. Despre acest aspect a făcut precizări medicul Simin Florescu. De altfel, a fost sesizată și o scădere a acoperirii vaccinale, cu până la 85%. Aspect care a favorizat creșterea alarmantă a numărului de cazuri de rujeolă în rândul copiilor.

„Din păcate, acești copii provin din familii mari, cel puțin ce am avut în iulie, nevaccinate… se răspândește foarte rapid. E suficient să fie unul bolnav, că vine toată familia cu toți copiii expuși, nevaccinați. Chiar și tineri adulți vin la spital cu rujeolă. Există o problemă semnalată de conducerea Ministerului, scăderea acoperirii vaccinale, undeva la 80-85% la nivel național. Nivelul variază în funcție de zonele geografice ale țării.

Acesta este motivul pentru care apar cazuri. Scăderea vaccinării e un lucru real și se încearcă să revenim la nivele optime de vaccinare încât să nu mai avem cazuri de rujeolă sau alte boli ale copilăriei periculoase, pentru care nu există mijloace terapeutice. Vaccinarea ține departe aceste boli”, a declarat medicul Simin Florescu, pentru Digi24.

Sursă foto: Pixabay