Ultima oră. Grădinița devine obligatorie

Publicat: 12/03/2019 | 11:35
Ultima oră. Grădinița devine obligatorie

Senatul a aprobat un proiect de modificare a Legii Educației, care prevede înscrierea obligatorie a copiilor mici, în funcție de vârstă. De la anul, grupa mare, din 2023, cei de 4 ani, iar cei mai mici, până în 2030. 

Iniţiatorii modificării legii educației, PSD şi UDMR, au susţinut că peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă. Asta le îngreunează asimilarea cunoştinţelor în primii ani de şcoală.

Opoziția a acuzat însă puterea că legea nu poate fi aplicată din cauza lipsei de grădiniţe, PSD și UDMR au promis însă că, până la intrarea în vigoare a legii, vor fi construite 2.500 de grădiniţe noi, arată Digi24.

Ecaterina Andronescu: ”Se justifică evaluări intermediare?”

Fiind o perioadă a schimbărilor (propuse sau transformate în realitate), ministrul Educației – Ecaterina Andronescu – anunța săptămâna trecută posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a. Mai mult, din 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a.

Ecaterina Andronescu a spus că a lansat „dezbateri publice cu directorii școlilor” să vadă dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a „se mai justifică”, fiind considerată, mai spune ministrul „o evaluare intermediară”. 

„Acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare?”, a Ecaterina Andronescu.