Un bărbat din Roman a primit 1.800 de lei amendă pentru că a curățat zăpada de pe trotuar. Ce spune legea

Publicat: 17/01/2024 | 13:44
Un bărbat a fost amendat pentru că a curățat trotuarul de zăpadă / sursă foto: colaj Pixabay

Amendă usturătoare pentru un romașcan! Un bărbat din Roman a fost amendat cu 1.800 de lei, după ce a ajutat o angajată a unui magazin să curețe trotuarul de zăpadă. Când se afla în plină activitate, bărbatul a fost văzut de un echipal al Poliției Locale. Ulterior, a fost încătușat de oamenii legii și urcat în mașina poliției. Vezi mai jos informațiile și ce spune legea.

Un bărbat din Roman a primit o amendă în valoare de 1.800 de lei, după ce a ajutat vânzătoarea unui magazin să curețe trotuarul de zăpadă. Când activitatea era în plină desfășurare, un echipaj al Poliției Locale s-a prezentat în fața magazinului. Oamenii legii i-au cerut bărbatului să se legitimeze, însă cetățeanul a cerut explicații. Atunci, situația a degenerat, iar bărbatul a ajuns încătușat și urcat în mașina oamenilor legii.

Cetățeanului i s-a imputat faptul că ar fi aruncat zăpada pe stradă, iar, acum, vrea să își facă dreptate în instanță. Însă, ce spune legea referitor la modul în care se desfășoară îndepărtatea zăpezii din fața magazinelor, în România? Detaliile le aflați în continuare, în articol.

Vezi și S-A SCHIMBAT LEGEA ÎN 2024. AMENZI URIAȘE ÎN ACESTE ORAȘE PENTRU CEI CARE ARUNCĂ ȚIGARA SAU SCUIPĂ PE STRADĂ

Curățarea trotuarului de zăpadă revine ca obligație către personale juridice, dar în funcție de reglementările locale – în caz contrar, se aplică amendă

Fiecare oraș poate avea propriile reglementări referitoare la această speță. Dacă reglementările nu se respectă, atunci amenzile pot ajunge până la 2.000 de lei. Persoanele juridice care dețin firme cu deschidere stradală (magazine, de pildă) au obligația, în funcție de reglementările locale, să curețe zăpada sau gheața de pe trotuar. Acesta trebuie să fie curat în permanență.

De exemplu, în București micii patroni, mai ales cei din comerț, trebuie să respecte asemenea reglementări locale. Sunt obligațiile care se regăsesc în Normele de Salubrizare ale Municipiului București, aprobate prin Hotărârea Consiliului General 120/2010. Dacă este consultat articolul nr. 12 al Hotărârii, atunci se poate regăsi speța respectivă. De exemplu, magazinele care funcționează la parterul blocului trebuie să aibă zăpada îndepărtată de pe trotuar.

„Persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheată formați la nivelul acoperișului imobilului / construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale.

La imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționării acestora”, se arată în art. 12.

Citește și CODUL RUTIER 2024 | ȘOFERII SUNT AMENDAȚI CU PÂNĂ LA 6.600 DE LEI, DACĂ NU DEȚIN ACEST ACT OBLIGATORIU!

Sursă foto: colaj Pixabay