Un bucureștean a primit cea mai mare amendă din România în timpul stării de urgență, după ce a fost prins la cumpărături. Câți lei a primit

De: T.S
Publicat: 18/04/2020 | 12:51

Un bărbat din București a primit zilele trecute amenda cea mai mare care poate fi acordată pentru nerespectarea izolării la domiciul, adică 20.000 de lei, pentru că a ieșit la cumpărături fără declarație în proximitatea locuinței.

Bucureșteanul îşi recunoaşte greşeala, însă susţine că suma este imensă, mult peste posibilităţile lui financiare. 

„Nu am avut această declaraţie ştiind că nu îmi trebuie. M-am bazat şi pe faptul că nu m-a oprit nimeni până în momentul respectiv. I-am transmis poliţistului că stau aproape, să verifice în buletin (…) De unde să am eu atâţia bani. Trec printr-un şoc din care nici acum nu pot sa îmi revin. Nu am ştiut că îmi trebuie acea adeverinţă ca sa merg la magazinele din cartier şi am primit pe loc amenda”, a declarat bărbatul potrivit Adevarul.

Avocatul Poporului a intervenit

Multe dintre sacțiunile pentru încălcarea prevederilor impuse prin ordonanțele de urgență le lasă multor români, care au primit o astfel de sancțiuni, o gaură imensă în buzunarele lor. Din acest motiv, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională aceste chestiuni.

Cum ar putea fi anulate sancțiunile

Joi, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională mai multe prevederi din OUG 1/1999, care reglementează instituirea stării de urgență.

Renate Weber a făcut un apel către Curtea Constituțională (CCR) cu privire la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, se arată într-un comunicat de presă al Instituției.

Această decizie a venit în contextul în care amenzile date de autorități românilor pentru nerespectarea măsurilor impuse prin ordonanțele militare sunt foarte mari, dacă ar fi să ne raportăm la câștigurile salariale ale populației.

Astfel, că, nerespectarea articolului 9, amintit mai sus, prevede amenzi chiar și de până la 20.000 de lei pentru persoane fizice și chiar 70.000 pentru persoane juridice.

CCR, alături de Avocatul Poporului

În măsura în care CCR va acorda câștig de cauză Avocatului Poporului, amenzile acoradate românilor pentru încălcarea acestor prevederi ar putea fi anulate. Fostul Președinte al CCR, Augustin Zegrean a comentat, la Digi 24 această situație.

„S-a exagerat, este specific românesc, s-a sărit calul.Sunt mult prea mari amenzile raportat la câștigul populației, nu cred că populația va putea să le plătească. De unde bani, mai ales în perioada de criză!

Pe o parte statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin șomaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le plătească.

Probabil că de data asta CCR va fi de acord cu Avocatul Poporului și atunci mă întreb cine va mai plăti aceste amenzi.
Dacă obiecțiile privind amenzile vor fi declarate de CCR neconstituționale, toate amenzile care se aplică vor fi anulate, pentru că vor fi date în baza unei legi declarate neconstituționale. Pentru asta, cine primește amenzi va trebui să le conteste în justiție dacă crede că nu au fost corect aplicate”, a explicat Augustin Zegrean.