Un deținut este în pericol la Penitenciarul Iași! A cerut ordin de protecție împotriva colegilor de celulă

Publicat: 06/08/2021 | 20:14

Un deținut din Penitenciarul Iași a cerut ordin de protecție împotriva colegilor de celulă. Acesta a motivate faptul că este bătut des de acei bărbați. Magistrați i-au respins, însă, cererea.

„Instanța admite excepția inadmisibilității cererii de emitere a ordinului de protecție. Respinge ca inadmisibilă cererea de emitere a ordinului de protecție formulată de reclamantul Viorel Uță, în contradictoriu cu pârâții Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată de către Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu.

Procesul intentat de Viorel Uță lui Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu a început pe data de 20 iulie 2021. Cei 4 deținuți au fost audiați prin videoconferință la locul de detenție, respectiv în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași. Încă de la început, reclamantul a cerut recuzarea președintelui completului de judecată, solicitare ce a fost respinsă.

„Eu cer, în contradictoriu cu pârâții, Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu, emiterea unui ordin de protecție, motivat de faptul că pârâții m-au bătut în decursul anilor 2020-2021 de mai multe ori. În prezent, eu stau în cameră cu pârâții și nu vreau să iau și alte bătăi”, a menționat Viorel Uță în fața judecătorilor ieșeni.

La rândul lor, ceilalți deținuți au susținut că solicitarea lui Viorel Uță nu poate fi admisă, în contextul în care ordinul de protecție, potrivit legislației, este emis împotriva unui membru de familie. De asemenea, procurorul a cerut admiterea excepției inadmisibilității, având în vedere faptul că Legea nr. 127/2003 prevede în mod expres relațiile ocrotite, respectiv relațiile de familie. Mai mult, unul dintre cei chemați în judecată a afirmat că, de fapt, reclamantul are unele probleme de integrare.

„Între reclamant și noi nu există o relație de rudenie, noi fiind persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate”, au afirmat cei trei pârâți.”

În plus, judecătorii ieșeni au considerat că nu poate fi admisă cererea lui Viorel Uță.

„Un ordin de protecție se poate emite dacă se comite un act de violență de natură să pună în pericol viața, integritatea sau libertatea victimei, de către un membru al familiei. Articolul 5 din lege definește noțiunea de «membru de familie», aceasta cuprinzând: a) ascendenții și descendenții, frații și surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție astfel de rude; b) soțul / soția și / sau fostul soț / fosta soție; c) persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc; d) tutorele sau o altă persoană care exercită drepturile față de persoana copilului; e) reprezentantul legal sau o altă persoană care îngrijește persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepția celor care îndeplinesc aceste atribuții în exercitarea sarcinilor profesionale”, au menționat magistrații ieșeni.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult