Un expert în sănătate publică avertizează: „Vom avea focare în școli și grădinițe”. Copiii asimptomatici, foarte contagioși

Publicat: 20/08/2020 | 21:53

Dr. Ioana Stăncel, un medic expert în sănătate publică, avertizează că începerea școlii vine cu anumite riscuri. Cel mai mare pericol îi reprezintă faptul că orice unitate de învățământ poate deveni focar de coronavirus.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, joi, la Parlament, că numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021.

Citește și: Vești bune pentru români! Se ieftinesc cazările pe litoral. Cât va costa un sejur la hotel de 4 stele în Mamaia, din 23 august

„Mă aștept să avem focare odată cu reluarea grădinițelor și începutul școlii și în același timp avem transmitere comunitară, astfel că nu putem ști care este pacientul zero într-un focar, într-o transmitere comunitară nu se mai poate identifica pacientul zero.

Interacțiunea directă între copii, între copii și cadrele didactice și între copii și membrii familiei vor fi mult mai intense, cu un grad de transmitere și interacțiune foarte mare, iar copiii, așa cum se știe până la această dată pot fi asimptomatici, pot transmite boala, pot duce acasă, în comunitate sau în familie, acolo unde există persoane vulnerabile”, a declarat Ioana Stăncel, potrivit Digi24.

Creștere de cazuri covid în rândul tinerilor

Managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, spunea, în urmă cu câteva zile, că la spital ajung tot mai mulți tineri infectați cu COVID-19, iar cazurile moderate și grave sunt tot mai multe.

Nu rata: Anunț de ultimă oră! Ministerul Educației a luat noi măsuri în ceea ce privește începerea școlilor: ore mai puține pentru o categorie de elevi

„Avem internări și externări într-un ritm extrem de mare. Numărul de pacienți care se prezintă la camera de gardă și care sunt și confirmați sunt în marea majoritate, în ultimele zile, pacienți tineri, cu forme moderate de boală, dar și pacienți cu afectare pulmonară cu forme severe. Tot mai puțini asimptomatici, tot mai puține persoane care nu necesită asistență importantă din partea personalului medical”. „Este foarte important ca asimptomaticii care sunt acasă să respecte izolarea și să-i protejeze pe cei din jur”, a adăugat ea.