Un mare brand de pantofi din România, pe punctul de a-și închide porțile. Cum a ajuns de ruină compania Clujana

Publicat: 10/11/2022 | 12:44
Fabrica de pantofi Clujana, pe punctul de a da faliment. Sursă foto: arhivă presă

Compania Clujana a fost nevoită să își oprească activitatea, după 111 ani de funcționare. Societatea a fost înființată în anul 1911, aflându-se sub proprietatea Consiliului Județean Cluj. Din întregile acțiuni, Consiliul deține un procent de 93,4412% din acțiunile firmei.

Deși în ultimii 30 de ani s-a încercat găsirea unor soluții, compania a intrat în insolvență și nimic nu a funcționat pentru redresarea fabricii Clujana.

Fabrica din Cluj reprezintă una dintre cele mai importante companii din România ce datează încă din perioada interbelică. Fabrica și-a încheiat activitatea, iar riscul de a intra în faliment nu este deloc unul redus.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, a venit cu mai multe declarații

Potrivit informațiilor oferite de reprezentant, compania Clujana are ca acționar Statul român, însă clădirea si terenul aparțin Consiliului Județean Cluj.

„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar.

Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, potrivit informațiilor oferite de ziuadecluj.ro.

Compania de pantofi Clujana este pe punctul de a fi închisă. Sursă foto: pixabay.com

În acest context, au apărut și speculații potrivit cărora la mijloc ar fi vorba, de fapt, despre anumite interese imobiliare private. Alin Tișe a infirmat aceste zvonuri, deoarece terenul și clădirea fabricii uneia dintre cele mai mari firme de pantofi nu sunt de vânzare, astfel, nu ar avea cum să ajungă în proprietate privată.

„Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne. Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”, a adăugat acesta, potrivit sursei menționate anterior.

Cât despre privatizarea fabricii, Alin Tișe a fost sceptic. Deoarece terenul și clădirea se află, deja, în proprietatea Consiliului Județean Cluj, doar brand-ul mai poate fi cumpărat.

CITEȘTE ȘI – EI SUNT SALVATORII PANTOFILOR UZAȚI. DIN STUDENȚI, AU DEVENIT CIZMARI DE OCAZIE