Un meteor interstelar a lovit Pământul. De unde provine și cu ce viteza a ciocnit planeta noastră

Publicat: 14/04/2022 | 14:26
Sursă foto: Pixabay.com

Oamenii de știință au descoperit primul meteor interstelar care a lovit Pământul, conform unui document publicat de Comandamentul Spaţial al Statelor Unite. Află când a avut loc ciocnirea și de unde provenea acesta.

Potrivit unui document oficial al Comandamentului Spațial din SUA, meteorul interstelar a lovit planeta Pământ în anul 2014. Evenimentul a fost confirmat în 2019 şi declasificat abia acum.

Obiectul în cauză este cunoscut sub numele ştiinţific  CNEOS 2014-01-08 şi a ars în atmosfera Terrei pe 8 ianuarie 2014, pe coasta de nord-est din Papua Noua Guinee.

CITEȘTE ȘI: UN ASTEROID POTENȚIAL PERICULOS VA TRECE PE LÂNGĂ PĂMÂNT

În 2019, într-un studiu, Amir Siraj a identificat obiectul ca fiind un meteor interstelar, în timp ce era student la Universitatea Harvard. Împreună cu Abraham Loeb, profesor de ştiinţă la Univeristatea Harvard, Siraj cerceta „Oumuamua”, descoperit în anul 2017, primul obiect interstelar cunoscut din sistemul nostru solar.

Amir Siraj a hotărât să parcurgă baza de date a Centrului NASA pentru a studia obiectele care se află în apropierea Pământului cu scopul de a găsi alte obiecte interstelare. Cercetarea sa în baza de date a Centrului NASA a dat roade, iar la câteva zile, acesta a descoperit un meteor interstelar, scrie CNN.

Meteorul se deplasa cu 45 de km/s

Obiectul se deplasa cu viteza de 45 de kilometri pe secundă în raport cu Pământul, care se deplasează cu circa 30 de kilometri pe secundă, în jurul Soarelui. Fiindcă oamenii de ştiinţă au măsurat viteza rapidă cu care se deplasa meteoritul, aflându-se pe o planetă în mişcare, concluzia acestora a fost că meteoritul nu se deplasa cu 45km/s.

Viteza heliocentrică reprezintă viteza meteoritului în raport cu Soarele. Viteza se calculează în funcţie de unghiul la care un meteorit loveşte Pământul.  Planeta se deplasează în jurul Soarelui, astfel că meteoritul ar fi putut lovi Pământul frontal, în direcţia opusă celei în care se deplasează planeta, sau din spate, în aceeaşi linie în care se deplasează Pământul.

Fiindcă meteoritul a lovit Pământul din spate, calculele lui Siraj au demonstrat că meteoritul se deplasa cu 60 de kilometri pe secundă în raport cu Soarele.

Mai târziu, acesta a trasat traiectoria meteoritului şi a aflat că obiectul se afla pe o orbită liberă, concluzionând că meteoritul a venit din afara sistemului solar.

”Probabil că a fost produs de o altă stea, a fost dată afară din sistemul planetar al acelei stele şi doar aşa s-a întâmplat să ajungă în sistemul nostru solar şi să se ciocnească cu Pământul”, a sus Siraj.

Siraj: ”M-am gândit că nu vom afla niciodată adevărata natură a acestui meteorit”

Siraj a fost uimit că au avut dreptate în privinţa meteoritului interstelar. De asemenea, el a mai spus și că nu se va afla niciodată adevărata natură a meteorului.

”M-am gândit că nu vom afla niciodată adevărata natură a acestui meteorit, că a fost blocat undeva în guvern după numeroasele noastre încercări, şi astfel, de fapt, văzând scrisoarea de la Departamentul Apărării cu ochii mei a fost un moment cu adevărat incredibil”, a mai declarat Siraj.

Ce este, de fapt, un meteor interstelar

Un meteor interstelar este un obiect spaţial care provine din afara Sistemului Solar. Astfel de fenomene sunt evenimente foarte rare.

VEZI ȘI: UN METEORIT VERDE, CARE AR FI PRODUS O EXPLOZIE PE CER, A FOST SURPRINS DEASUPRA TURCIEI

 

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult