Un nou val de scumpiri în România. Ce produse vor înregistra creșteri masive de prețuri

Publicat: 01/08/2022 | 17:45

Ultima lună de vară vine cu un nou val de scumpiri pentru români, iar tendința de creștere a prețurilor pare să fie una accentuată. Modificările Codului Fiscal, inflația care pare de neoprit și avertismentele agricultorilor, potrivit cărora, din toamnă, unele produse vor fi mai scumpe din cauza secetei, sunt doar câteva dintre cauzele unor creșteri masive de prețuri.

În plus, datele Institutului Național de Statistică arată că firmele din construcții, servicii și comerț cu amănuntul intenționează să ridice prețurile în perioada următoare.

Cât mult a crescut prețul roșiilor în piețe. Cu cât ar urma să se scumpească uleiul

Creșteri palpabile se văd deja în piețe, unde kilogramul de roșii, de exemplu, se vinde la producător, în medie, cu 4 lei, în timp ce, la tarabe, ajunge la un preț mediu de 8 lei. Ceea înseamnă aproape o dublare, în decurs de doar două săptămâni.

Roșiile, unul dintre „indicatorii” cei mai vizibili ai creșterii prețurilor (Foto: CANCAN.RO)

(NU RATA: SCUMPIRI ÎNCEPÂND CU 1 AUGUST 2022. CÂT VA COSTA UN PAHAR CU BERE ÎN LOCALURI)

Din cauza secetei din România, începând din toamnă, un litru de ulei ar putea costa cu până la 5 lei mai mult, mai avertizează specialiștii. De asemenea, pe lista scumpirilor din septembrie se numără laptele și carnea.

Scumpiri anunțate din toate părțile. Inflația ar urma să scadă abia în 2023

Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe veniturile din jocuri de noroc şi raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time sunt doar câteva dintre modificările fiscale care se aplică din 1 august.

Toate sunt de natură să genereze scumpiri importante.

(VEZI ȘI: ALIMENTUL CARE SE VA SCUMPI FOARTE MULT ÎN ROMÂNIA! PREȚUL SE VA DUBLA!)

De exemplu, un pachet de țigări se scumpește, în medie, cu 60 de bani, la fel și un litru de alcool.

Cu creșteri anuale ale prețurilor ce depășesc 39% la unele produse alimentare, România se numără însă printre statele membre ale Uniunii Europene cu scumpiri moderate la principalele produse alimentare.

În România, inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, potrivit datelor Băncii Naționale, iar o scădere sub 2 cifre este estimată de BNR abia în primul trimestru al anului 2023.

This browser does not support the video element.