Un orădean a inventat toaleta viitorului: ”Nicăieri în lume nu mai există așa ceva”

Publicat: 18/12/2022 | 15:14
Românu a inventat toaleta ecologică cu rumeguș/ Sursa foto: Bihoreanul

Un tânăr din Oradea a inventat un mod unic de a cutăța toaleta. Nu, nu este vorba despre vreo soluție minune, ori despre vreun praf revoluționar. Este vorba despre rumeguș. Da, ai citit bine. Românul a înlocuit apa cu rumegușul. 

Teodor Gomboș a accesat 25.000 de euro din fonduri europene, iar ce a urmat este demn de cei mai mari inventatori. Orădeanul a inventat o toaletă ecologică, Arida Cultus (în latină, toaletă uscată), care folosește rumeguș în loc de apă.

Toaletă ecologică este construită din lemn și metal, iar în locul rezervorului cu apă se află un rezervor cu rumeguș. Mecanismul este funcțional iar la fiecare folosire eliberează 250 de grame de rumeguș în vasul de WC.

Ideea românului a fost ca rumegușul împrăștiat în vasul de WC să neutralizeze mirosurile neplăcute. Astfel, în momentul în care toaleta este folosită, senzorii instalați vor declanșa rumegușul.

„În Oradea şi în tot judeţul ne lipsesc toaletele publice. De ce să nu avem o toaletă în staţiile de autobuz din judeţ, în parcurile din oraş, nu mai zic de zonele turistice montane?

Mi-a venit greu să cred, dar am descoperit că în lume există puţini producători de toalete ecologice şi majoritatea fac acele toalete din plastic, pe care le ştim cu toţii şi de care ne ferim, pentru că miros urât”,  a spus Teodor Gomboș, potrivit Bihoreanul.

Românul este inventatorul toaletei ecologice Arida Cultus (în latină, toaletă uscată)/ Sursa foto: Bihoreanul

Totodată, dejecțiile sunt eliminate într-un rezervor separat tapetat cu un sac menajer. În momentul în care se umple, sacul cu dejecții este înlăturat și înlocuit cu altul nou. Nimic nu se aruncă, totul se reciclează.

Dejecțiile cu rumeguș se folosesc pentru producția de energie electrică.

„Bucuria de a şti că ai contribuit la calitatea vieţii din oraşul tău nu se compară cu niciun alt câştig. În Bihor, pot fi predate şi la centrala din Săcueni, care foloseşte biomasă pentru producţia de energie electrică”, a declarat Teo pentru Bihoreanul.

Orădeanul este deja la al doilea prototip al toaletei ecologice și speră să transforme orașul Oradea într-un exemplu și invenția lui să ajungă în tot mai multe țări. Prețul toaletei ecologice este 4.200 de euro. În prezent, firme din Polonia și Australia l-au contactat pe Teodor pentru viitoare colaborări.

Sursa foto: Bihoreanul