Un profesor din Arad a dat „tun” financiar! Câți bani a încasat din meditații, într-un singur an? I-a declarat la ANAF!

Publicat: 08/08/2022 | 18:25
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Un profesor din Arad a reușit să dea un „tun” financiar, într-un singur an! Din meditații a încasat zeci de mii de euro. În plus, a respectat și legea, declarând banii la ANAF.

Un profesor din Arad a reușit să încaseze zeci de mii de euro doar din meditații. Dascălul a raportat suma de 60.000 de euro la ANAF, bani încasați doar anul trecut. Un alt profesor, de data aceasta din Timișoara, a declarat și el că, doar din meditații, a reușit să încaseze aproape 10.000 de euro.

Vezi și PROFESORII NU MAI AU SCĂPARE! ANAF A GĂSIT O NOUĂ METODĂ PENTRU A DEPISTA MEDITATORII

Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF, susține faptul că există profesori care oferă meditații contracost, s-au autorizat în această speță și, mai mult decât atât, au și declarat veniturile pe care le-au încasat.

”Au fost situații în care profesorii care dau meditații s-au autorizat și au declarat. Undeva în vestul țării, la Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit. Deci lucrurile, încet încet, intră în normalitate. Iar ce ne dorim noi ca ANAF, nu este ca noi să controlăm și să prindem pe cineva, ci contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Ăsta este scopul final”, a declarat președintele ANAF, arată digi24.ro.

Citește și ANAF A DESCOPERIT DIFERENȚE URIAŞE ÎNTRE VENITURILE DECLARATE ȘI VENITURILE ESTIMATE ÎN URMA CONTROALELOR. CE SPUNE LUCIAN HEIUȘ

Ce trebuie să facă profesorii care dau meditații

Consultantul financiar Adrian Bența a vorbit la Antena 3 despre de trebuie să facă profesorii care dau meditații. Bărbatul explică pe larg ce trebuie să aibă profesorii asupra lor, pentru a nu avea probleme cu ANAF-ul.

„ANAF ne atrage atenţia că toţi trebuie să respectăm legislaţia şi să ne plătim corect actele. Cunoaştem cu toţii şi este împământenit faptul că în privat, unii profesori dau meditaţii şi când dau aceste meditaţii, evident primesc şi nişte bani pentru acestea, iar aceste venituri trebuiesc impozitate şi declarate la Fisc. Profesorii ar trebui să se organizeze mai întâi, fie se fac PFA, se înmatriculează la Registrul Comerţului, fie înfiinţează o societate cu răspundere limitată, un SRL, în baza cărora să îşi plătească şi dumnealor actele.

În primul rând riscul este pe de-o parte contravenţional, pentru că nu şi-au depus declaraţiile unice şi se vor calcula dobânzi şi penalităţi, iar în funcţie de valoarea sumei nedeclarate la stat, există posibilitatea să fie acuzaţii inclusiv de evaziune fiscală.

Acum, legislaţia în domeniul evaziunii fiscale a devenit proactivă, în sensul să nu mai bagăm oamenii la puşcărie, ci să recuperăm deficitul, debitul, dacă se plătesc dobânzi şi penalităţi plus încă o datorie de circa 20%, o sumă pecuniară, o sancţiune de 20%, atunci nu se mai începe urmărirea penală. Deci, scopul legii este să ne încasăm banii. Este foarte greu cum vor fi depistaţi profesorii care nu dau bon fiscal şi cum se va face în fiecare caz în parte. Eu mă aştept însă ca ceilalţi, vecinii, să se pârască la Fisc şi Fiscul să te urmărească”, a declarat Adrian Benţa.

Sursă foto: Pixabay