Un proiect de 120 de milioane de euro pentru restaurarea si modernizarea Palatului Stirbei asteapta semnatura ministrului Culturii

De: Cancan
Publicat: 20/06/2011 | 00:00

Corina Vintan, CEO Links Associates – compania care se ocupa de imaginea Palatului Stirbei -, contrasteaza cu incaperile coplesite de trecerea timpului si de indiferenta autoritatilor.

„Am vrut sa atrag atentia, prin aceasta sedinta foto realizata pentru revista Business Woman, asupra potentialului extraordinar pe care aceasta cladire emblematica il are pentru revigorarea Caii Victoriei, dar care este ignorat, in mod inexplicabil, de autoritati”, isi explica Corina Vintan ineditul demers.

Palatul Stirbei a fost cumparat in anul 2005 de omul de afaceri Ovidiu Popescu, cu 11 milioane de euro, planul sau fiind sa il reabiliteze si sa-l integreze intr-un complex multifunctional, care va include un corp rezidential, spatii comerciale, cinematografe si restaurante. Totul concentrat in jurul palatului, care va gazdui galerii de arta si boutique-uri. Pe scurt, un concept imobiliar avangardist pentru Bucuresti, in valoare de 120 de milioane de euro, similar cu multe proiecte care au schimbat fata marilor metropole. Odata implementat proiectul Stirbei, se va schimba si look-ul Caii Victoriei, care are potentialul sa rivalizeze cu marile bulevarde europene, dar care astazi este perceput de bucuresteni mai mult drept unul de tranzit, care iti ofera prea putine motive sa-l explorezi.

Cu toate ca a primit toate avizele comisiilor de specialitate de la Ministerul Culturii si Primaria Generala a Capitalei, proiectul Stirbei – realizat de renumitul arhitect Vladimir Arsene – asteapta de sase luni semnatura ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

„Desi proiectul a fost avizat in repetate randuri de comisiile de specialitate din cadrul Primariei Bucuresti si din cadrul Ministerului Culturii – doar pentru a va face o idee va spun ca a primit de trei ori avizul favorabil al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice – creandu-se chiar si mecanisme suplimentare de consultare in interiorul ministerului, cum a fost dezbaterea profesionala la care a participat elita specialistilor in arhitectura si urbanism, de mai bine de jumatate de an proiectul sta pe masa ministrului Kelemen Hunor, care refuza sa-l semneze”, a declarat Corina Vintan in interviul acordat revistei Business Woman. Consultantul face un apel la ministrul Kelemen sa dea unda verde acestui proiect care va stopa degradarea Palatului Stirbei si va scoate din anonimat nu doar valoroasa cladire, ci si insasi Calea Victoriei. Intre timp, omul de afaceri Ovidiu Popescu a facut toate demersurile pentru atragerea fondurilor necesare restaurarii palatului si includerii acestuia intr-un complex multifunctional. Popescu a precizat ca se afla in discutii cu reputate banci internationale la care va angaja imprumuturi si care asteapta cu interes finalizarea autorizarii in Romania.

Avizat de comisiile din Ministerul Culturii si Primaria Generala

Proiectul Stirbei a fost analizat in mai multe randuri in cadrul comisiilor de specialitate de la Ministerul Culturii, primind de doua ori avizul favorabil a Sectiunii de Urbanism a CNMI (Comisia Nationala a Monumentelor Istorice) – in septembrie 2009 si in noiembrie 2010 si de trei ori avizul favorabil al CNMI – in septembrie 2009, in septembrie 2010 si in noiembrie 2011. Pe langa avizele comisiilor de la Ministerul Culturii, proiectul de la Palatul Stirbei a mai primit Avizul Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a PMB, avizul Comisiei Tehnice de Circulatie, Avizul Comisiei de Coordonare, Avizul de Oportunitate din partea Directiei de Urbanism din Primaria Capitalei, precum