Unde se află rezerva de aur a României. Ungaria și-a recuperat-o deja!

Publicat: 07/03/2018 | 19:22

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Nu multă lume știe însă că rezervele de aur ale României nu se mai află de mult în România!

Rezerevele de aur ale României sunt păstrate în banca regală a Angliei, din motive care au fost explicate pe larg de analiștii BNR. Ungaria, în schimb, care adoptase aceeași măsură, și-a luat rezervele de aur înapoi! Astfel, a fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal preţios. La cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari, arată DIGI 24.

În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria. NBH adaugă faptul că şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor.

În cazul României, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro. Aceasta, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.

De ce BNR păstrează aurul la Londra

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra. Acum doi ani, Victor Andrei, director operațiuni de piață în cadrul BNR dădea motivele pentru care rezerva de aur se păstrează la Londra.

În principal, menținerea la Londra a unei părți a rezervei de aur în custodie la Banca Angliei este similar practicii majorităţii băncilor centrale europene ce deţin rezervă de aur. Aceasta are ca scop garantarea faptului că există o rezervă disponibilă a fi utilizată ca și colateral în cazul unor operațiuni de finanțare în situații de criză. În subsidiar, această deținere permite valorificarea oportunităţilor oferite de evoluţia favorabilă a ratelor dobânzilor pentru depozitele de metal prețios. Rezerva  României este deținută atât în Tezaurul BNR cât și la Londra la Banca Angliei. Londra reprezintă cel mai important centru financiar pentru tranzacţionarea şi decontarea operaţiunilor cu aur din lume. Banca Angliei a participat încă de la înfiinţare (1694) la crearea şi dezvoltarea infrastructurii pieţei aurului la Londra.

Aurul poate fi folosit oricând

Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment. Aceasta după numărul unic al barei, greutate și titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operaţiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei. Metalul deținut în acest cont nu poate fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990, ulterior, fiind utilizat în contextul administrării active a rezervei de aur.

Gabriel Niculescu