Va deveni interzis în România. Se aplică în toată țara. Proiectul de lege a fost adoptat

Publicat: 30/09/2022 | 12:19

Un nou proiect de lege inițiat de guvern a fost pus pe masa Senatului și aprobat ulterior. Acesta va ajunge și în Camera Deputaților. Proiectul vizează o măsură necesară în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Iată despre ce este vorba! 

Miercuri, 28 septembrie, Senatul a aprobat proiectul de lege inițiat de guvern, proiect ce prevede ca autoritățile să nu achiziționeze produse și servicii software de tip antivirus din Rusia. Mai exact, este interzis orice program, fabricat în Rusia, menit să depisteze și să protejeze computerele de viruși. Proiectul a fost adoptat cu 108 voturi „pentru” și o abținere.

Mai multe structuri și autorități vor ajuta la deconectarea și dezinstalarea serviciilor deja achiziționate sau instalate din Rusia. Astfel, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale vor verifica, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, dacă mai există astfel de servicii din Rusia existente pe teritoriul țării noastre.

Senatul a aprobat proiectul de lege inițiat de guvern, care prevede ca autoritățile să nu achiziționeze produse și servicii software de tip antivirus din Rusia / (foto:arhivă personală)

(CITEȘTE ȘI: LANSARE: ,,Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’, în fiecare vineri de la 19:00 pe site-urile Gândul Media Network, YouTube și Facebook!)

Contextul războiului dintre Rusia și Ucraina impune luarea unor măsuri de siguranță cibernetică

Inițiativa vine ca urmare a faptului că, în urmă cu câteva luni, mai multe structuri oficiale au avut de suferit, după ce, au fost atacate site-urile guvernamentale, de către hackeri ruși.

„Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă”, se arată în comunicat.