Vă mai amintiți de ”Jaful secolului” comis de români? Cum arată și ce face unul dintre inculpați, la 11 ani de când au fost furate tablourile de Picasso și Matisse, din Olanda

Publicat: 31/07/2023 | 23:40

Era amendat penal cu 45.000 de lei pentru tăinuire, dar a fost, apoi, achitat de o decizie a CAB. Este vorba despre Petre Condrat, cel care a fost acuzat, inițial, că a încercat intermedierea tablourilor furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, între care opere ale lui Picasso sau Matisse. Cum arată și ce face acum fostul asistent al lui Cătălin Botezatu? CANCAN.RO are imaginile și detaliile și vi le prezintă, în exclusivitate.

Petre Condrat a apărut printre ultimii pe faleza lacului Pantelimon, unde, sâmbăta trecută, a avut loc prima repriză de inițiere a copiilor și adulților în sporturile de apă stand-up-paddle și caiac. Acolo, agitația era în toi, se făceau pregătirile. Condrat, fost campion mondial chiar la caiac, a pus mâna, repede, la treabă. S-a plimbat printre copii, s-a asigurat că totul este OK, apoi a început distracția.

Petre Condrat este antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe

Petre Condrat, antrenor la lotul olimpic de caiac

Pe lac s-au ”lansat” cei dornici să se aventureze și, din imaginile pe care CANCAN.RO le-a filmat, reiese că nu-s chiar neștiutori în ale sportului pe apă. Iar la scurt timp, Petre Condrat a făcut și el pasul. Cunoscător, ce mai, a plutit practic pe placa lui și a vâslit, silențios, avântându-se în larg. Antrenor al lotului olimpic de canoe, fostul manechin și-a păstrat alura de cuceritor, așa cum îi era purtarea atunci când defila la prezentările de modă. Fostul asistent al lui Cătălin Botezatu se ține bine, anii parcă nu au trecut peste el.

(CITEȘTE ȘI: UN TABLOU PICTAT DE PICASSO A FOST GĂSIT, ÎNGROPAT, ÎN JUDEȚUL TULCEA. O SCRISOARE ANONIMĂ A DEZVĂLUIT LOCAȚIA)

CANCAN.RO l-a surprins la treabă pe cel care, acum 11 ani, era anchetat în dosarul tablourilor furate din Olanda. Acuzat de tăinuire, pentru că, la vremea aceea, s-a vorbit despre încercarea lui de a găsi clienți pentru valoroasele tablouri, Condrat a fost amendat penal cu 45.000 de lei. Ulterior, Curtea de Apel București l-a declarat nevinovat.

Petre Condrat, pe lacul Pantelimon

”Jaful secolului”, comis de români!

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, doi români intrau în muzeul Kunsthal din Rotterdam, de unde au plecat, după doar două minute, cu o pradă însemnată: șapte tablouri, pictate în ulei și acuarelă, a căror valoare atingea amețitoarea sumă de 300 de milioane de euro. A fost numit, atunci, „Jaful secolului”!

“Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, “Autoportrait” de Meyer de Haan şi “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud sunt tablourile pe care hoții le-au sustras.

(NU RATA: E CERCETAT IN „JAFUL SECOLULUI”, DAR ISI VEDE LINISTIT DE VIATA. N-O SA-TI VINA SA CREZI CE A FACUT MANECHINUL LUI CATALIN BOTEZA)

Și care aveau să ajungă în România, în localitatea Carcaliu, judeţul Tulcea. Pentru a le ascunde la vamă, jefuitorii le-au scos din rame și le-au pus în două huse de perne. Între timp, celor doi li se alăturaseră un al treilea complice la furt.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost prinși, până la urmă. Asta pentru că, în încercarea de a le vinde, cineva a ”șoptit” și, astfel, Poliția i-a luat ca din oală. Cei trei și-au primit pedepsele, din păcate, tablourile nu au fost recuperate, fiind arse de mama unuia dintre ei, pentru a elimina, astfel, probele care i-ar fi incriminat.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult