Val de praf saharian, în România, după ciclonul mediteranean! Pot apărea ploi sângerii

Publicat: 29/02/2024 | 11:30
Ce este fenomenul denumit „ploaie sângerie” / sursă foto: colaj Pixabay

Un val de praf saharian se va așterne peste România, după ce țara va fi traversată de ciclonul mediteranean, conform experților în meteorologie. În acest sens, poate să apară fenomenul denumit „ploaie sângerie”. Însă, ce reprezintă acesta și ce spun experții? Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.

În ultimele luni, statele europene au fost brăzate de fenomene meteorologice extreme, de pe listă nelipsind nici România. Experții în meteorologie au revenit cu noi date, valabile pentru următoarea perioadă. După ce va trece ciclonul mediteranean, ne vom aștepta la un val de praf saharian. La momentul actual, în mai multe state din Europa sunt activate avertizări meteo, printre acestea numărându-se și coduri portocalii de ploi, vânt puternic, dar și ninsori și viscol. Totodată, experții din lumea medicală trag un semnal de alarmă și recomandă persoanelor care se confruntă cu anumite probleme de sănătate să aibă grijă în perioada în care praful saharian va traversa țara.

Vezi și FENOMEN METEO SPECTACULOS PE UN LAC DIN CANADA. ZECI DE BILE DE GHEAȚĂ PLUTESC ÎN DERIVĂ

România va fi traversată de un val de praf saharian și ar putea apărea fenomenul denumit „ploaie sângerie”

Valul saharian își face prezența în țara noastră în perioada 29 februarie – 1 martie 2024. În acest sens, calitatea aerului va avea de suferit, iar persoanele care se confruntă cu anumite probleme de sănătate trebuie să acorde o atenție sporită. Praful saharian poate să formeze pelicule galben-roșiatice pe cer, iar dacă va ploua, atunci picăturile se vor întrepătrunde cu particulele de praf și vor forma „ploaia sângerie”.

Potrivit experților în meteorologie, un asemenea fenomen poate fi întâlnit de mai multe ori pe an, în Europa. Praful saharian poate influența vremea și poate transforma nuanța cerului – dintr-un albastru senin poate deveni albastru-gălbui sau cu nuanțe portocalii. Totodată, acest fenomen va reduce radiația solară.

De asemenea, experții susțin că fluxul de praf saharian va deteriora calitatea aerului. Atunci când fluxul este mai puternic, concentrația de particule (micrograme pe metru cub) poate fi depășită (peste 100), aspect care va putea afecta căile respiratorii. Persoanele alergice ar putea resimți diferit fenomenul, și anume ca alergia să se agraveze. De aceea, medicii trag un semnal de alarmă și recomandă oamenilor să fie atenți în această perioadă. Chiar și în cazul persoanelor care nu suferă de afecțiuni pulmonare, acest fenomen ar putea declanșa rinita alergică. Valul de praf saharian poată să conțină, potrivit specialiștilor, calciu, fier, mercur, magneziu și granule de fosfor.

„În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare.

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, preciza un medic de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, conform Mediafax.

Vezi și METEOROLOGII ACCUWEATHER ANUNȚĂ CĂ SE ÎNTOARCE IARNA ÎN ROMÂNIA. PE CE DATĂ EXACTĂ REVIN NINSORILE

Sursă foto: colaj Pixabay