Valeriu Gheorghiță, anunț îngrijorător! În septembrie am putea avea 1.500 – 1.600 de noi infectări zilnice

Publicat: 10/08/2021 | 16:42
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare impotriva COVID-19, sustine o conferinta de presa la sediul Guvernului din Bucuresti, 9 martie 2021. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că scenariile pesimiste arată o posibilă creştere zilnică de peste 1.500 de cazuri noi în septembrie.

Analiza privind cazurile noi de coronavirus din ultimele săptămâni arată că numărul acestora a crescut lent, dar progresiv, a declarat Valeriu Gheorghiță. Peste 80% din noile cauzir de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

Valeriu Gheorghiță militează pentru accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare, ca să putem evita decesele și cazurile grave de îmbolnăvire.

“Sunt scenarii de lucru, sunt în funcţie de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulaţia numărului de cazuri. De asemenea, în funcţie de gradul în care populaţia respectă şi este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare. Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creştere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creştere mai accentuată, chiar cu creşteri de peste 1.500 – 1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

”Nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluţie”

Valeriu Gheorghiță a afirmat faptul că, în opinia sa, în momentul de față nu trebuie să se impună vaccinarea obligatorie. Asta pentru că românii nu sunt încă pregătiți pentru o astfel de abordare. Crede, însă, cu tărie că fiecare român trebuie să fie responsabilizați în privința deciziilor pe care le iau.

“Trebuie să analizăm lucrurile în felul următor: obiectivul nostru nu este să creştem prin orice mijloc numărul persoanelor care se vaccinează. Este important la baza deciziei să rămână, până la urmă, dorinţa persoanei care se vaccinează, în baza informaţiilor pe care le are. Ţine foarte mult de percepţia societăţii asupra unei măsuri de acest gen.

Nu cred că suntem pregătiţi ca societate să înţelegem acest tip de abordare, însă în momentul de faţă consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie şi asta este părerea mea personală. Cred că, în schimb, trebuie să fim într-un fel sau altul responsabilizaţi pentru deciziile noastre. (…) Însă, în momentul de faţă, nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluţie”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.