Valeriu Gheorghiță, dezvăluiri îngrijorătoare despre copiii infectați cu COVID-19: ”La cei cu boli cronice, riscul de spitalizare crește de 12 ori”

Publicat: 21/12/2021 | 13:20
sursa FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Valeriu Gheorghiță a dezvăluit faptul că și copiii au un risc de a face o formă severă de COVID-19, chiar dacă este mult mai mic decât la adulți. România va demara vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Potrivit medicului, prezența unei afecțiuni cronice la această vârstă fragedă crește riscul de spitalizare din cauza COVID-19 de 12 ori și riscul de internare în Terapie Intensivă de circa 19 ori.

„Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani. În valul 4 am observat, paralel cu creșterea numărului de cazuri la toate grupele de vârstă, și o creștere ceva mai mare a cazurilor la tineri și copii, ca urmare a faptului că varianta Delta se răspândește mai ușor. Impactul este semnificativ mai mic decât la populația adultă, dar nu este zero”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță.

Un nou vaccin pentru Omicron

Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.
Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)
”Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific, au anunțat reprezentanții BioNTech.