Valeriu Gheorghiță, mesaj pentru medicii care se opun vaccinării anti-COVID: ”Când nu înțelegi un fenomen, mai bine te abții”

Publicat: 06/10/2021 | 17:24
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare impotriva COVID-19, sustine o conferinta de presa la sediul Guvernului din Bucuresti, 9 martie 2021. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, a transmis un mesaj dur pentru medicii care se opun vaccinării anti-COVID. 

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19, dintre care 264 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Cazurile de infectare cu noul coronavirus cresc alarmant. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a transmis un avertisment cu privire la riscul extrem de mare de infectare al persoanelor care nu sunt imunizate. Totodată, el a transmis un mesaj pentru medicii care se opun vaccinării anti-COVID.

”Sunt și situații de medici, care ei înșiși nu au înțeles care e rolul vaccinului în general. Când nu înțelegi un fenomen, mai bine te abții să faci recomandări sau suni un coleg care știe mai multe. Și medicina e o știință care se învață și se uită. Când vedem toate datele științifice, trebuie să ne raportăm la ele. Informațiile se bazează pe științe, nu pe crezul personal.

Să înțelegem că avem un rol foarte important în societate de educație sanitară primară. Vaccinarea e singura măsură pe care o avem ca să ne salvăm de afecțiunile acestea. Nu pot înțelege de ce colegi, dar repet, sunt cazuri izolate, de ce colegi de-ai mei nu înțeleg cum funcționează un vaccin și care e rolul unui vaccin în prevenirea bolilor”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Risc dublu de spitalizare pentru cei infectați cu varianta Delta

Persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului prezintă un risc dublu de spitalizare pentru COVID-19 comparativ cu varianta Alfa, arată un studiu amplu publicat în revista The Lancet Infectious Diseases.

Cercetătorii de la Public Health England (PHE) şi de la Universitatea Cabridge au analizat cazurile clinice a 43.338 de persoane detectate pozitiv la COVID-19 în Marea Britanie, în perioada 29 martie – 23 mai 2021. Dintre acestea, 20 % (8.682) erau infectate cu tulpina Delta, iar restul de 34.656 cu tulpina Alfa.

Din totalul celor infectaţi, o persoană din cinci a fost internată cu COVID-19 după 14 zile de la testarea pozitivă la noul coronavirus. Dintre cei infectați cu varianta Alfa au fost internaţi 2,2 % (764 de persoane), în timp ce dintre cei infectaţi cu varianta Delta au fost spitalizaţi 2,3 % (196 persoane).

”Practic, de aici înțelegem că evoluția bolii este posibil mai virulentă, mai agresivă la persoanele vulnerabile. De asta este nevoie să ne vaccinăm. Nu avem altă modalitate prin care să reducem riscul de a face o formă gravă”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.