Variola maimuței se extinde și pe alte continente. Care sunt simptomele care să te trimită la medic

Publicat: 28/05/2022 | 23:34

Mexicul a raportat sâmbătă primul caz confirmat de variolă a maimuței în această țară, potrivit secretarului adjunct pentru sănătate, Hugo Lopez-Gatell. Pacientul este un rezident permanent din New York, în vârstă de 50 de ani, care este tratat în Mexico City, a precizat Lopez-Gatell pe Twitter, citat de Reuters.

„Probabil că a fost infectat în Olanda”, a scris Lopez-Gatell, adăugând că pacientul a fost izolat și se află într-o stare stabilă.

Vineri, Argentina a devenit prima țară din America Latină care a raportat un caz de variolă a maimuței. Aproximativ 20 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, cu peste 200 de infecții confirmate sau suspectate, majoritatea în Europa.

Aceste focare stârnesc îngrijorare deoarece variola maimuței, care se răspândește prin contact apropiat și a fost descoperită pentru prima dată la maimuțe, apare în principal în Africa Centrală și de Vest și doar foarte rar se răspândește în alte părți.

Ce este ”variola maimuței”

Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.

Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

În 1977, variola a fost declarată complet eradicată, scrie antena3.ro.

Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”.

Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.

VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI

Cum se răspândește „variola maimuței”

Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.

Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.

Sursă foto: Twitter