Varujan Vosganian își serbează ziua de naștere. La mulți ani!

Publicat: 25/07/2019 | 14:47
Varujan Vosganian își serbează ziua de naștere. La mulți ani!

Varujan Vosganian împlinește astăzi 61 de ani, ocazie cu care CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, îi urează un sincer “La mulți ani!”

Varujan Vosganian s-a născut pe data de 25 iulie 1958, la Craiova. Este economist, om politic și scriitor de origine armeană. Este președintele Uniunii Armenilor din România – de la reînființarea acesteia, în 1990 – și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005.

Cărțile lui Varujan Vosganian au fost traduse în peste 20 de limbi. Bunicii după tată, Garabet și Arșaluis Vosganian proveneau din Afion Karahisar, respectiv Constantinopol, un oraș cu o comunitate armeană numeroasă și importantă. Familia bunicului după mamă, Setrak Melikian, era originară din Urmia, Persia, dar s-a mutat în sec. al XVIII-lea în vechiul oraș armenesc Karin – Erzurum de astăzi, care se află în estul Turciei. Familia bunicii după mamă, Sofia Melikian, s-a refugiat la Ruse, Bulgaria, după masacrele din Imperiul Otoman din 1895.

Varujan Vosganian

Și-a petrecut copilăria în Focșani

Varujan Vosganian și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Focșani, unde se stabiliseră bunicii lui după tată. Amintirile copilăriei constituie punctul de plecare al cunoscutului său roman „Cartea șoaptelor”. După finalizarea studiilor medii la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Varujan Vosganian a absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1982, ca șef de promoție) și Facultatea de Matematică a Universității București (1991). Obține – în 1998 –  titlul de doctor la Academia de Studii Economice din București, cu o temă privind reforma piețelor financiare.

După absolvire și până decembrie 1989, Varujan Vosganian a lucrat ca economist la Centrala Berii și Vinului din București. Între anii 1978-1991, a predat cursuri la Școala duminicală de limbă, istorie și cultură armeană din București. Ultima școală armeană autorizată de oficialități fusese închisă în 1962. „Datorez cunoașterea aprofundată a limbii armene educației primite în familie, în special de la bunicul Garabet. Fără să fi fost elev la vreo școală armeană, am devenit profesor, spune Vosganian. Și adaugă: În același timp eu sunt și armean și român. Cu mare mândrie reprezint poporul armean în România, dar în străinătate eu reprezint România”. Varujan Vosganian vorbește fluent limbile armeană, engleză, franceză, italiană și spaniolă.