Veste bună pentru cei care vor să-și instaleze panouri solare. Ce schimbare majoră vor face autoritățile

Publicat: 15/11/2022 | 14:20
Panouri solare / foto: Pexels

Panourile solare au rolul de a produce energie electrică, prin intermediul celulelor de siliciu ce captează radiațiile și le convertesc în energie, cu ajutorul unui ventilator. Cei care își instalează astfel de dispozitive reduc considerabil costul facturilor, investiția fiind recuperată în câțiva ani. În acest context, autoritățile au decis să încurajeze românii să opteze pentru alternativă ecologică, schimbând procesul birocratic. 

Aceste panouri pot fi montate atât la casă, cât și la bloc. În funcție de mărimea locuinței, prețul atinge alte scoruri, iar investiția se recuperează în funcție de acestea. De exemplu, pentru un apartament de trei camere, prețul pornește de la 1.100 de euro.

Pentru un apartament cu trei camere, consumul aproximativ de energie într-o lună este de 300 de kW. Împărțind la 30 de zile, rezultă un consum zilnic de 10kWh. Împărțit la un coeficient de 3,3, aceasta fiind media zilnică anuală, rezultă faptul că este necesar ca panourile să fie de 3 kWp (3000Wp). Astfel, va fi nevoie de 20 de panouri montate pentru a produce necesarul de curent electric. Dat fiind acest calcul, într-un an, pentru un apartament cu trei camere, un român poate economisi până la 30%.

Cei care vor să-și instaleze panouri solare au primit o veste bună de la Dan Nică. Europarlamentarul a dezvăluit ce se va întâmpla cu aprobarea, motiv pentru care număr cererilor acceptate ar putea crește considerabil.

(CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru fermieri. Aceștia își vor putea instala panouri solare pe acoperișurile fermelor printr-un proiect finanțat de guvern)

Ce se va întâmpla cu procesul de aprobare pentru panourile solare

Potrivit declarațiilor europarlamentarului Dan Nică, instalațiile care au sub 50 kW nu vor mai avea nevoie de aprobare. Ca urmare, cei care vor opta pentru panouri solare vor scăpa de procesul birocratic. Acesta va fi înlocuit cu o simplă notificare.

„Se introduce pentru instalațiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reușim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la șapte ani, și asta nu doar în România, ci și în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocrație excesivă, căreia îi punem capăt”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, potrivit Mediafax.

(CITEȘTE ȘI: Casa Verde, panouri fotovoltaice 2022. Veşti bune pentru români. Ce s-a întâmplat cu dosarele lor)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult