Veste importantă pentru toți românii. Ce se va întâmpla, de fapt, cu Pilonul II și Pilonul III de pensii

Publicat: 23/08/2022 | 14:53

Pensiile private de tipul Pilonul II și cele facultative, respectiv Pilonul III, vor suferi modificări. Peste opt milioane de români vor fi afectați direct afectați de ordonanța de urgență, în cazul în care va intra în vigoare. 

Un proiect de ordonanță de urgență a ieșit recent la iveală. Acesta presupune modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, dar și a Legii 204/2006 privind pensiile facultative.

„Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare. 

În prezent, cadrul de reglementare care stabilește modul de funcționare a sistemului de pensii private, respectiv Pilonul II, Pilonul III și Fondul de Garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, este stabilit prin prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare (Legea 411/2004), ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare (Legea 204/2006) și ale Legii 187/2011 privind înființarea, organizarea și funcționarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (Legea 187/2011)”, se arată în nota proiectului de OUG, potrivit Playtech. (CITEȘTE ȘI: Vestea momentului pentru pensionarii din România! Sistemul de pensii se schimbă radical)

Ce se va întâmpla cu pensiile private și cele facultative. Modificări la Pilonul II și Pilonul III

După cum se arată în OUG, vor fi actualizate normele de administrare ale pensiilor private și facultative . Sistemul de supraveghere al Pilonului II și al Pilonului III  vor fi îmbunătățite, pentru a crea siguranță cetățenilor. 

„Pentru întărirea cadrului de reglementare primar din sistemul pensiilor private în ceea ce privește guvernanța corporativă, cadrul investițional, regimul sancționatoriu, etc. au fost avute în vedere o serie de modificări ale reglementărilor menționate. Deși, în baza legislației primare au fost elaborate reglementări secundare ce asigură supravegherea sistemului de pensii private și acoperă toate ariile de activitate ale administratorilor de fonduri de pensii private, cadrului primar de reglementare nu i-au mai fost aduse îmbunătățiri substanțiale. Pentru actualizarea acestuia la cerințele actuale referitoare la entitățile care activează în domeniul pensiilor private, pentru siguranța sistemului, s-a impus îmbunătățirea cadrului primar de reglementare”,extras din proiectul de OUG. (CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru românii cu pensii sub 1.500 de lei! Dacă faci asta, banii vor fi blocați)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult