Veste îngrozitoare pentru aceşti pensionari! Pot rămâne fără pensii, când se aşteaptă mai puţin

Publicat: 14/03/2022 | 16:05
Sursă foto: Pixabay

Casa de Pensii anunță care sunt situațiile în care oamenii și-ar putea pierde pensiile, începând de luna următoare. Instituția a precizat care sunt cele cinci cazuri în care pensia nu va mai fi acordată

Casa Națională de Pensii Publice a identificat patru categorii pentru care pensia nu se va mai acorda, iar primul dintre ele este situația în care pensia anticipată parțială/pensia anticipată se cumulează cu venituri obținute: în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege. 

Cea de-a doua situație îi vizează pe cei care au grad de invaliditate I sau II sau Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate. Aceasta se poate cumula cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective. Excepțiile de la această regulă sunt funcțiile consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege. (CITEȘTE ȘI: Papa Francisc, apel disperat către Putin: ”În numele lui Dumnezeu, opriți acest masacru!”)

Cine își va mai pierde pensia?

O altă situație este cea în care pensia de invaliditate gradul III și Pensia de urmas a copilului încadrat în gradul III de invaliditate, se cumulează cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu(funcționar public); de persoane care desfășoară  activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

A patra situație este cea în care pensia de urmaș a soţului supravieţuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate se cumulează cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege. (CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, discuţie de ULTIMA ORĂ cu Volodimir Zelenski! Ucraineanul l-a „dat de gol”)

Ce categorie mai rămâne fără pensie?

Ultima situație vizează pensia de urmaș a soțului supraviețuitor, în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului și Pensia de urmaș a soţului supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, se cumulează cu venituri obținute:

-în baza unui contract individual de muncă;

-în baza unui raport de serviciu;

-de persoane care desfășoară  activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege. (CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu bonurile de masă, de la 1 aprilie! Toţi românii care primesc tichete trebuie să ştie asta

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult