Veste proastă pentru români! Nelu Tătaru anunță pe ce dată expiră, de fapt, starea de alertă. Peste câte luni scăpăm de restricții

Publicat: 03/06/2020 | 08:51

România se află în stare de alertă din cauza crizei noului coronavirus, iar întrebarea care apare cel mai des, în ultima perioadă, este cea referitoare la momentul în care și această etapă va fi încheiată.

Ministrul Sănătății – Nelu Tătaru – spune că totul depinde de evoluția pandemiei, iar situația este atent monitorizată. Dacă toate măsurile de distanțare fizică și de protecție individuală vor fi respectate, pot apărea și alte măsuri de relaxare. Dar ne aflăm abia la începutul celei de a doua perioade de relaxare, iar o analiză atentă a situației este absolut necesară.

”În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competiţiile sportive, la început fără spectatori, le putem extinde într-un timp, doi. În acest moment avem concertele în aer liber, până la 500 de oameni cu distanţare, putem mări acest număr. Bazinele de înot în exterior, putem să ne gândim. Dar toate aceste lucruri sunt în contextul evoluţiei noastre epidemiologice. Suntem de-abia la începutul celei de-a doua perioade de relaxare, evaluarea, cel puţin la o săptămână, ne poate face să putem da termenul pentru următoarele măsuri de relaxare sau care sunt acestea”, a explicat Nelu Tătaru. (CITEȘTE ȘI: PANDEMIA ARE ȘI PĂRȚILE EI BUNE. UN SPITAL DIN BACĂU A DEVENIT FUNCȚIONAL ÎN 40 DE ZILE, DUPĂ 13 ANI ÎN CARE LUCRĂRILE AU TRENAT)

Nelu Tătaru: ”Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul”

Criza noului coronavirus este una care se poate prelungi, motiv pentru care – spune Nelu Tătaru – trebuie să ne adaptăm la o ”conviețuire cu virusul”.

Totodată, afirmă ministrul Sănătății, este nevoie de o gestionare a unui număr din populația României, respectiv persoanele care sunt ”imunizate”. Relaxarea măsurilor, care ar putea interveni la sfârșitul verii, depinde și de transmiterea comunitară.

”Încă colectăm aceste date şi studiul de seroprevalenţă ne va da şi un răspuns. Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică. Va trebui să gestionăm şi un număr din populaţia României, care sunt imunizaţi. Cu cât acest număr este mai mare, ne gândim la un episod doi mai facil sau aproape inexistent. Cu cât numărul din populaţie care este imunizat este mai mic, ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat. Nu ţine doar de noi. Vom avea o circulaţie, noi trebuie să gândim gradul nostru de imunizare, transmiterea comunitară şi afluxul de cetăţeni români sau străini care vin în România din anumite focare. Acestea sunt toate cele trei lucruri pe care va trebui să le gestionăm din toamnă-iarnă”, a mai precizat ministrul Sănătăţii, potrivit stirileprotv.ro. (VEZI ȘI AICI: GESTUL EXTREM LA CARE A RECURS UN PREOT PENTRU A STOPA PANDEMIA. A TĂIAT CAPUL UNUI BĂRBAT ȘI…)