Vești bune de la Sibiu. Echipament pentru tratamentul cu plasmă hiperimună, dat pentru 12 luni Spitalului de Urgență

De: T.S
Publicat: 03/05/2020 | 09:58

După ce în urmă cu doar câteva zile la București au fost tratați primii pacienți cu plasmă hiperimună, leacul minune va putea fi folosit și în Sibiu. Acest lucru a fost posibil după ce o companie a dat spre folosință, pentru 12 luni, echipamentul de plasmafareză.

Practic, potrivit contractului semnat de Besmax Pharma Distribution, Consiliul Județean Sibiu și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, sponsorul pune la dispoziția spitalului, în mod gratuit, și 100 de kituri de colectare de plasmă, de la același producător, compatibile cu echipamentul.

Pentru a începe tratamentul, spitalul va începe să achiziționeze consumabilele care să asigure continuarea tratamentului după epuizarea stocului inițial.

Echipamentul de la Sibiu a fost instalat la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu, iar în data de 1 mai, reprezentanții firmei au realizat și instruirea personalului.

Cum se colectează leacul minune

În cadrul Centrului de Transfuzie se vor desfășura procedurile de colectare a plasmei de la pacienții deja vindecați de COVID-19, care va fi apoi transfuzată pacienților infectați, cu precădere celor cu forme grave ale bolii.

„Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 este folosită din ce în ce mai mult la nivel global, autoritățile sanitare din China, Statele Unite și din numeroase state din Uniunea Europeană autorizând utilizarea sa experimentală. Ne bucurăm că și România a făcut pași concreți în acest sens și că pacienții noștri vor putea beneficia de această terapie”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Cornel Benchea, citat de Mediafax.

18 județe vor beneficia de dotare cu astfel de aparate în contextul în care sponsorul care a donat echipamentul de plasmafareză spitalului din Sibiu a decis să susțină utilizarea experimentală, în scop terapeutic, a plasmei hiperimune, recoltate de la pacienții COVID-19 vindecați, pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare din România, precum şi pentru tratamentul pacienților din România aflați în stare critică, inhibați, cu forme severe de pneumonie virală COVID-19.