Vești bune pentru români! Cei care se află într-o situație vulnerabilă ar putea beneficia de noi vouchere

Publicat: 07/11/2022 | 12:25
Card vouchere

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat, recent, faptul că persoanele care se află într-o situație vulnerabilă ar putea beneficia de noi vouchere. Ajutoarele ar putea fi folosite pentru plata facturilor sau pentru achiziționarea aparatelor electrocasnice, cu un consum mai mic de energie. 

Voucherele s-ar putea aloca din două în două luni, iar valoarea acestora este de 250 de lei. Cei care ar putea beneficia de ele sunt românii cu venituri mai mici de 1.000 de lei pe lună, iar fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor ar urma să vină de la UE.

„Așteptăm forma finală a Regulamentului CE, iar noi, în paralel aceste măsuri le vom discuta la nivelul Guvernului și a Coaliției – pentru a decide forma în care vor fi implementate”, a spus Boloș.

Pentru consumatorii vulnerabili, sumele vor acoperi și prețul energiei electrice și pe cel al gazelor naturale. Dacă decizia va fi implementată, voucherele se vor acorda pe atâtea luni din sezonul rece „în funcție de câți beneficiari estimăm că avem”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU 220.000 DE ROMÂNI! SE VOR DA VOUCHERE DE 4000 DE LEI. LA CE VOR PUTEA FI FOLOSIȚI BANII, DE FAPT

Potrivit ministrului, beneficiarii ar trebui să fie persoanele vulnerabile.

”Noi ne referim la grupuri vulnerabile. Problema acestui sprijin în perioada aceasta de criză energetică o punem pentru beneficiarii – persoane sau gospodării vulnerabile. Înțelesul pe care l-am avut până acum este că: tot ce este sub nivelul pensiei minime sociale de 1.000 de lei”, a mai ținut să precizeze oficialul guvernamental.

Marcel Boloş, despre măsurile ce urmează să fie implementate

„În cadrul conferinței de presă de ieri, la nivelul Comisiei Europene, s-au prezentat noile măsuri care urmează a fi adiționale la capitolul Repower EU, cel pe care, în prezent, îl avem în discuții cu reprezentanții Comisiei Europene. Aceste măsuri sunt gândite din Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 – 2020 – sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru, respectiv 2,4 miliarde euro, cât reprezintă cei 10% în momentul de față pentru Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 – 2020.

De asemenea, așa cum s-a prezentat de către Comisie, sunt trei tipuri de măsuri ce urmează a fi implementate de statele membre, şi anume: sprijin pentru gospodăriile vulnerabile în perioada de criză energetică. Fac mențiunea că acest sprijin, în momentul de față, poate să îmbrace forma atât a compensării unei părți din prețul plafonat la energie, dar şi forma unor vouchere, care pot fi acordate acestor gospodării considerate vulnerabile în spiritul regulamentelor Comisiei Europene”, a afirmat Marcel Boloş.